Прикарпатці перейматимуть досвід у німецьких територіальних громад


Голова обласної ради Олександр Сич зустрівся з членами правління Тюрінгійської Агенції європейських програм Ліліаною Грицишин та Вернером Ройтером.

 Участь в зустрічі також взяли перший заступник голови обласної ради Василь Гладій та начальник відділу з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності виконавчого апарату облради Юрій Цимбалюк, інформує прес-служба обласної ради.

В ході зустрічі сторони обговорили перспективи співпраці між навчальними закладами Прикарпаття та землі Тюрінгія. Окрім освітніх проектів, делегати висловили зацікавленість у дослідженні екологічної проблематики Калуша та запропонували допомогу у написанні проектів для розвитку і підтримки села в умовах децентралізації.

"Ми живемо в епоху перемін і з точки зору місцевого самоврядування усвідомлюю, який поганий спадок ми отримали від Радянського союзу. В совєтські часи воно було номінальним і жодної ролі не відігравало. На превеликий жаль, за часи незалежності України ситуація мало змінилася, місцеве самоврядування досі не стало самодостатнім", - відзначив Олександр Сич.

"Сьогодні намагання здійснити реформи і надати місцевому самоврядуванню більше повноважень є позитивними, тому для нас дуже важливі контакти і досвід іноземних країн в контексті функціонування місцевих громад", - додав голова обласної ради.

В свою чергу, Ліліана Грицишин поінформувала про можливість обміну досвідом в частині розвитку територіальних громад. "В нас діє програма, спрямована на підтримку села. Є ідея, щоби використати кошти цієї програми на проект, в рамках якого представники наших сіл зможуть поділитися досвідом з вашими громадами", - відзначила член правління Тюрінгійської Агенції європейських програм.

В рамках перебування на Прикарпатті також відбулося підписання тристороннього Меморандуму про співпрацю між Тюрінгійською Агенцією європейських програм, Івано-Франківським громадським осередком ВГО "Асоціація працівників ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації" та Івано-Франківською обласною Асоціацією працівників професійно-технічної освіти.

Документом передбачена співпраця в галузі професійної освіти, а саме готельного, медичного, сільськогосподарського напрямку та участі у програмах Європейської комісії. Вона дасть можливість професійним навчальним закладам області стати партнерами у консорціумах при підготуванні та реалізації проектів ЄС і отримати на це фінансування. Також молодь із області зможе поглибити рівень своїх знань, пізнати європейські цінності, вивчити німецьку мову і стати висококваліфікованими спеціалістами.