Прикарпатців регулярно «шиють в дурні»


В серпні іванофранківець Іван на день народження доньки вирішив придбати собаку. Дитина вже давно про неї мріяла і такий подарунок мав стати бажаним. Ціна омріяної породи пса була високою, тому батько вирішив придбати її через Інтернет, де спросили набагато менше. На одній із інтернет-сторінок безкоштовних оголошень обрав щеня, домовився про купівлю-продаж та перевів 2 тисячі гривень з власної банківської картки та картку продавця.

Та потішити дитину на день народження так і не вдалось. Подарунок не прибув ні в серпні, ні в вересні. Чоловік звернувся до правоохоронців.

Як розповів у розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» начальник сектору зв'язків з громадськістю та ЗМІ управління МВС в Івано-Франківській області майор Костянтин Кулак, такий вид шахрайства на Прикарпатті вже давно не рідкість.

«Майже щотижня до нас звертаються прикарпатці зі скаргами на шахраїв. І одне із видів шахрайства – купівля через Інтернет. Людина замовляє товар, переводить гроші на картку, номер якої дає «продавець». Гроші з неї зразу ж знімаються, а контактний телефон вимикають. А покупцю приходить товар гіршої якості, або зовсім не той товар. Трапляється, що й зовсім нічого не приходить. Але це тільки одна із схем», - зауважує правоохоронець.

За словами пана Костянтина, також почастішали випадки шахрайства при купівлі автомобіля.

«Схема проста: в Інтернеті виставляється на продаж авто за заниженою ціною. Є контактний телефон, за яким «пояснюють» чому продають за низькою ціною: виїжджають за кордон, терміново потрібні гроші і так далі. Але треба дати завдаток – кілька сотень доларів. Після того, як гроші переведені, «продавець» зникає», – пояснює Костянтин Кулак.

Ще одна поширена на Прикарпатті схема ошуканства - працевлаштування. Костянтин Кулак розповідає, що найчастіше вона виглядає так: людину приймають на роботу з «випробувальним» терміном до кількох тижнів чи навіть місяців, а потім звільняють так і не виплативши зарплату.

«Інший варіант крутійства - особа працює за невелику плату тривалий час. Коли вже людині вривається терпець і вона починає вимагати зарплату – звільнять, нічого не заплативши. Ще одна із схем – людина платить за те, щоб  її взяли на роботу. Кажуть «ви в нас попрацюєте, в нас велика зарплата та прекрасні умови. А потім, якщо ви нам підійдете, ми ці гроші вам повернемо. А пізніше просто виганяють. Найгірше, що громадяни ніяк не підстраховуються та не підписують договорів. Все через усну домовленість. Потім важко довести, що постраждалий не обманює і дійсно давав гроші» , - каже міліціонер.

Начальник сектору каже, що трапляються звернення щодо дзвінків із «правоохоронних органів».

«Це шахрайська схема також не нова. До людини телефонує нібито «міліціонер» та розповідає, що її родич втрапив в халепу. Щоб не заводити «справу», пропонують переказати певну суму коштів. Є випадки, що нібито з медичних закладів телефонують. Та сама схема: перекажіть гроші, допоможіть комусь із родичів – сину, брату. Є ще й інші варіанти з «залученням» державних структур», - зазначив майор.

Костянтин Кулак наголошує, що всі ці схеми крутійства трапились з прикарпатцями  цьогоріч.

«І скаржаться частенько -  в середньому, 2-3 заяви в тиждень є. Хоча трапляються тижні, що й однієї немає. Минулі роки їх було набагато менше, а зараз збільшилось. І діють вони не тільки в області. Це всеукраїнський рівень. Важливо, що знайти шахраїв  та довести їхню вину дуже складно. Адже, в більшості випадків, крім номеру телефону жертва вказати правоохоронцям не може», - пояснює міліціонер.

Щоб не попасти на гачок шахраїв, правоохоронці застерігають:

  • Якщо Ви вирішили придбати товар через Інтернет - магазин, не розраховуйтесь за неї, аж поки не побачите відповідний товар. Не давайте завдаток, навіть якщо Вас переконують, що по іншому придбати товар не вийде.
  • При пошуку роботи не платіть за омріяне місце. Це Вам мають платити за неї, а на Ви. Ні в якому разі не погоджуйтесь на стажування без підписання договору. Особливо у випадках, коли роботодавець не чітко не вказано, скільки саме часу воно триватиме.
  • Якщо Вам телефонують з повідомленням про біду, то не варто зразу пересилати гроші. Старайтесь зв’язатись з родичем, тягніть час. Якщо це нібито міліціонери, то перетелефонувати на 102, поцікавтесь чи дійсно виїжджали на такий виклик. Те саме стосується лікарні – передзвоніть та спитайте про свого родича, чи виїжджала швидка на такий виклик.