Прикарпатців «вербують» на контрактну службу


Перехід на комплектування Збройних Сил виключно за контрактним принципом – одне із пріоритетних завдань, визначених Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України. А професіоналізувати військо, водночас зберігши кадри, можливо лише за умови реальних кроків вирішення соціальних проблем військовослужбовців. Тому не кількість – а якість стає основним критерієм для оборонного відомства.

Так, згідно з рішенням військового комісара Івано-Франківського обласного військового комісаріату полковника Ігоря Павлюка, військовими комісарами районних та міських військових комісаріатів нашої області спільно з командирами військових частин проведено «День військовозобов’язаних». Зокрема, на базі Прикарпатського військово-спортивного ліцею, що дислокований в м. Надвірна, а також у Івано-Франківському коледжі фізичного виховання і спорту Національного університету фізичного виховання і спорту України проведено зустрічі з учнями старших класів, молоддю, а також з військовозобов’язаними, які за бажанням можуть присвятити своє життя одній із найблагородніших та найпочесніших місій – захисту Батьківщини.

– У багатьох людей служба в армії пов’язана з минулими стереотипами, а молоді люди ще із розповідей своїх батьків та старших наставників прив’язуються до минулого, – зазначив військовий комісар Івано-Франківського міського військового комісаріату підполковник Ігор Сорокопуд. – Адже, сьогодні служба в Збройних Силах – це не тільки Конституційний обов’язок, а й престижна професія. Молоді люди мають можливість самі вибирати, в якому населеному пункті чи у якій військовій частині їм служити: чи то у Військово-Морських Силах або в авіації, чи в десантних, механізованих або танкових військах, а можливо бути розвідником чи проходити службу у військових частинах радіоелектронної боротьби чи хімічного захисту, чи бути артилеристом, тощо. Це вибір кожного. Військовослужбовець має нормований робочий день з двома вихідними днями на тиждень, а у разі несення чергування – вихідний день, достойне грошове забезпечення, можливість кар’єрного зросту, перспективу отримання житла, можливість навчання за рахунок держави, в тому числі і у вищих військових навчальних закладах, та інші соціальні гарантії.

На даних зустрічах були присутні й офіцери військових частин Івано-Франківської та Львівської областей – окремого аеромобільного полку, що дислокований у місті Львів, бригади тактичної авіації та радіотехнічного батальйону Повітряних Сил ЗС України, які розташовані в обласному центрі Прикарпаття, а також центру забезпечення ракетами та боєприпасами, що розміщений поблизу смт. Делятин.

– Відбір у нашу військову частину ретельний – це, безперечно, вимоги до стану здоров’я, і психологічне тестування, і здача відповідних нормативів з фізичної підготовки – розповідає заступник командира 80 окремого аеромобільного полку підполковник Валентин Радик. – Однак, кожен з нас пишається службою в десантних військах. Усі, хто служить в нашому полку, незалежно від військового звання і посади, здійснює стрибки з парашутом. Та й на ринку праці наша професія конкурентоспроможна – військовослужбовець військової служби за контрактом уже на першому році служби, на первинній посаді, навіть одразу після школи та здобуття повної середньої освіти, отримує грошове забезпечення у розмірі мінімум 3 тисячі гривень. А займаючи сержантську чи старшинську посаду, в залежності від кількості років вислуги – до 4-6 тисяч гривень. Крім того, на території частини переобладнано казарми на гуртожитки покращеного типу, де безкоштовно проживають контрактники, а після першого контракту, через три роки служби, військовослужбовці військової служби за контрактом з сім’ями мають право на отримання службового житла. Пільгова вислуга обчислюється й у тих, хто виконує програми стрибків з парашутом – за один рік служби зараховується півтори. Тому й не дивно, що бажаючих проходити службу в нашій частині більше, ніж вакантних посад.

Зазначимо, що військовослужбовці-контрактники мають й інші соціальні гарантії – це безкоштовне забезпечення обідом, а під час несення чергування чи польових виходів – безкоштовне триразове харчування, це медичне забезпечення, можливість санаторно-курортного лікування, оплачуєма щорічна відпустка, а також, крім основного грошового забезпечення, надання грошової допомоги на оздоровлення під час відпустки та можливість отримання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань у розмірі по одному місячному грошовому забезпеченні – а це, практично, 14 зарплат на рік. Крім того, усім військовослужбовцям, які проходять службу у високомобільних військах (автор – десантники), Військово-Морських Силах, військових частинах та установах, що дислокуються на території АР Крим, а також льотному та інженерно-технічному складу Повітряних Сил ЗС України з минулого 2012 року грошове забезпечення збільшено вдвічі – контрактники отримують від 3 до 5-6 тисяч гривень. Відбулося підвищення грошового забезпечення й у інших родах військ видів Збройних Сил Україні з 1 квітня та 1 вересня поточного 2013 року – загалом на 40%, крім того, поетапне збільшення грошового забезпечення зазначених військовослужбовців відбудеться з 1 січня, 1 квітня та 1 липня 2014 року – загалом на 100%, і становитиме також від 3 до 5-6 тисяч гривень в залежності від займаної посади та вислуги років.

А вимогами до кандидатів для проходження військової служби за контрактом є вік від 18 до 40 років, повна середня освіта і вище, придатність до військової служби за станом здоров’я, відсутність судимості, відсутність перебування на обліку у психіатра та нарколога. При цьому проходження перед цим строкової військової служби є необов’язковим.

Про особливості проходження військової служби розповів і заступник командира з виховної роботи 672 радіотехнічного батальйону майор Любомир Поп’юк. – Відстеження ситуації в повітряному просторі нашої держави – це основне завдання нашого підрозділу. Жодне повітряне судно в зоні визначеної відповідальності не залишиться поза увагою зміни, що несе бойове чергування. У нас дуже дружній та згуртований колектив. І 20% особового складу – це військовослужбовці-жінки, на яких потрібно рівнятись і декому із сильної половини людства – з гордістю зазначає офіцер. – Хоча в нас не такі жорсткі критерії відбору, як в десантні війська, психологічна стійкість та фізична підготовка – це необхідні умови та вимоги до майбутніх кандидатів. Військовослужбовці, що несуть бойове чергування на протязі доби, мають 2 доби для відпочинку, та, крім того, їм здійснюється доплата до основого грошового забезпечення.

Гордістю Збройних Сил України і Прикарпаття є й бригада тактичної авіації, що розміщена в обласному центрі та виконує завдання по охороні повітряного простору нашої держави. Охоплює почуття гордості, коли в небі над Івано-Франківщиною чути шум двигунів літаків-винищувачів МІГ-29, що розсікають хмари – це військові аси-пілоти демонструють вищий клас. Запрошуємо для служби й за контрактом й у цю частину.

Але не тільки достойна заробітна платня та соціальні гарантії являються основою для служби в армії, це лишень матеріальна мотивація, а це, перш за все, покликання, патріотична свідомість, гордість за служіння Батьківщині, любов до нашої держави, самореалізація в житті. І в загалі – це святий обов’язок кожного громадянина України.

Тому тим, хто виявив бажання проходити військову службу за контрактом – звертатися до командування військових частин або у найближчий військовий комісаріат.