Прикарпатців закликають не мовчати про зброю з зони ООС


На сьогодні, за даними МВС в Україні може налічуватися від трьох до п'яти мільйонів одиниць нелегальної зброї.

Результати значного збільшення кількості зброї на «чорному ринку» та легковажного, безвідповідального ставлення до її застосування постійно відчувають на собі всі українці.

Кожен день в новинах ми з вами читаємо про стрілянину та вибухи в різних регіонах України з жертвами серед цивільного населення.

На жаль, не виключенням є і рідне Прикарпаття.

Так, 2019 рік розпочався для франківців із новини про гранату, що була знайдена 15 січня на території медуніверситету. Боєприпас перебував у надзвичайно небезпечному стані і міг вибухнути щомиті адже чека з кільцем були висмикнуті, тільки на мить уявіть скільки жертв могло бути в мирному Івано-Франківську, адже за висновками експертів підтверджена відстань смертельного ураження осколками цієї гранати складає 30-35 м.

 А вже 24 серпня 2019 року Івано-Франківськ сколихнула звістка про те, що на вул. Декабристів від вибуху двох гранат загинули чоловік 1982 року народження та жінка 1983 року народження. Між загиблими нібито виник сімейний конфлікт, у результаті якого чоловік, який був ветераном АТО, привів у дію гранати.

В той же час, мало не що дня правоохоронні органи рапортують про затримання торгівців зброєю чи вилучення з незаконного обігу значної кількості зброї та боєприпасів.

Проте, післявоєнний досвід Балканських держав вказує на те, що роботи самих лише правоохоронних органів з протидії розповсюдженню зброї у воюючій країні, не достатньо.

Для поетапного ефективного вирішення даної проблеми має виробитись чітке несприйняття населенням країни до незаконного перевезення чи обігу зброї, особливо на мирних територіях. Наші захисники на Сході України роблять все, щоб ми з вами могли відчути усі переваги мирного життя, а наше завдання - не дозволити нести війну на мирні вулиці.

 Щоб ситуація на наших вулицях нарешті стала безпечною і спокійною,  необхідно, щоб усі усвідомлювали: використання зброї в якості аргументу у вирішенні того чи іншого питання для досягнення своїх цілей не призводить ні до чого, крім травм, смертей та кримінального переслідування. Відтак, везти з району ООС, купувати з рук, тримати вдома незаконну зброю і вибухівку немає жодного змісту. Навіть якщо у якийсь момент і вдасться продемонструвати іншим свою вищість та «крутизну», найпізніше за рік цей «тріумф» обернеться спілкуванням зі слідчим, прокурором та судом. Відповідно до статті 263 Кримінального кодексу України незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Свідченням мужності й зрілості чоловіка є уміння залишатися тверезим, володіти собою і ситуацією та не доводити суперечності до конфліктів, бійок, а тим більше перестрілок чи вибухів.

Готовність та бажання давати відсіч ворогу дуже потрібні на Донеччині і Луганщині, в районі проведення операції об’єднаних сил. Мрія тримати зброю в руках повинна бути невіддільною від розуміння, наскільки відповідально з нею необхідно поводитись.

А тому нам усім не потрібно мовчати коли окремі не чисті на руку особистості з метою наживи везуть з зони бойових дій зброю та боєприпаси чи коли хтось привозить так звані сувеніри у вигляді військових засобів ураження.

На прикладі 24 серпня 2019 року, всі можуть в черговий раз переконатись, що зброя вбиває.

І великим щастям для франківців є те, що дана трагедія не сталась в центральній частині Івано-Франківська, де в той час багато сімей з дітьми брали участь у святкових заходах з нагоди Дня Незалежності.