Прикарпатцям мисливцям назвали ліміти на відстріл тварин


В мисливських угіддях Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства триває сезон полювання на хутрових звірів та копитних тварин.

Для участі у полюванні мисливці повинні мати при собі наступні документи: посвідчення мисливця, контрольну картку, дозвіл на користування зброєю та мисливський паспорт на мисливських собак, пише прес-служба Івано-Франківського ОУЛМГ.

Мисливське господарство ведуть  14 підприємств Івано-Франківського ОУЛМГ.

На Прикарпатті налічується  понад 3 тисячі активних мисливців.

Згідно лімітів використання мисливських тварин державного мисливського фонду у сезон полювання 2017/2018, на території користувачів мисливських угідь, підпорядкованих державним лісовим господарствам, дозволено добути 29 голів оленя європейського, 2- оленя плямистого, 2-лані, 80- козулі , 110- кабана.

За порушення правил  полювання особи несуть адміністративну відповідальність за статтею 85 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 102 до 1020 гривень, на посадових осіб — від 510 до 1530 гривень.

За грубі порушення правил полювання (браконьєрство) передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідно до спільного наказу Мінприроди та Мінагрополітики "Про затвердження Такс для обчислення розміру відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства в галузі мисливського господарства та полювання (крім видів, занесених до Червоної книги України)" майже в чотири рази збільшено розмір відшкодування збитків за браконьєрство.

Приміром, за незаконне знищення оленя європейського зловмисник зобов'язаний сплатити до 60 тисяч гривень, оленя плямистого – до 50 тисяч гривень, козулі – до 32 тисяч гривень.

В 2017 році на території державних лісових господарств Івано-Франківської області вже складено 76 протоколів про порушення правил полювання та накладено штрафів на суму 33494 гривень.

В січні – лютому 2018 року по завершенні сезону полювання мисливствознавці та єгері проведуть первинний облік чисельності мисливських тварин.

При такому розрахунку враховуються показники приросту мисливських звірів та оптимальної чисельності, тобто тієї кількості тварин, яку може «прогодувати» той чи інший мисливський ревір.

Адже одним із пріоритетних завдань успішного функціонування мисливського господарства є створення належних умов розведення та охорони диких тварин.