Прикарпатцям на замітку: Що варто знати про правець?


У світі щорічно від правця гине понад 160 000 людей .З кожним роком на Україні збільшуються випадки захворювання та летальність від правця, яка перевищує 60%. Навіть у разі застосування найсучасніших методів лікування у розвинених країнах помирає 30-60% госпіталізованих хворих.

На Прикарпатті захворюваність дітей на правець з 2013 по 2017 рік та 9 місяців 2018року становило 23 випадки, з яких 69,7% не були щеплені відповідно до календаря профілактичних щеплень. Найефективнішим методом попередження правця є активна імунізація(щеплення).

Перший випадок захворювання на правець серед дітей в цьому році лікарі діагностували на Львівщині у 12-річного хлопчика. За даними лікарів це другий випадок правця за останні 10 років.

Нагадаємо, правець - це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему  і проявляється сильними судомами. У важких випадках хворий вигинається дугою, спираючи на п’ятки і потилицю. Якщо негайно не розпочати лікування, пацієнт може і померти. Правець може спричиняти важкі ускладнення - задуху та зупинку серця.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин  чи травмування гострими предметами, уламками деревини, або при сільськогосподарських роботах,   бо спори бактерій живуть у грунті  і кишковому тракті тварин. Від людини до людини це захворювання не передається.

Захиститися від цієї хвороби, можна лише вакцинацією. Дітям слід отримати щеплення у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим потрібно поновлювати щеплення від правця кожні 10 років.

Якщо людина травмувалася чи отримала поранення, вона може почуватися безпечно лише з умови, що від моменту проведення останнього щеплення минуло 5 років. Якщо більше, то щоб не  допустити розвиток правця, треба провести екстрену профілактику, тобто щеплення. При перших ознаках захворювання терміново  звертайтеся в  заклади охорони здоров'я, закликає Снятинська міжрайонна філія  ДУ «Івано-Франківський обласний  лабораторний центр МОЗ України».