Прикарпатець каже, що за добру справу "отримав" від муніципалів та поліції


Прикарпатець створеджує, що його побили патрульні, коли він намагався зберегти комунальне майно. У поліції ж запевняють, що чоловік здійснив спробу крадіжки каналізаційного люка.

Інцидент трапився 14 листопада на вулиці Стуса в Івано-Франківську, пише Фіртка

"Приблизно о 10 год 30 хв на вулиці Cтуса, працівниками УПП в Івано-Франківській області були нанесені тілесні ушкодження у вигляді забійної рани обличчя та двох губ, забійних ран грудної клітки та правої кисті при застосуванні кайданок", - говорить потерпілий Богдан.

Чоловік, за його словами, є власником міжміського маршруту "Івано-Франківськ - Городенка". Близько 10:00 год він прибув з рейсу і висадив пасажирів на залізничному вокзалі, ще декількох підвіз на вулицю Стуса.

Пан Богдан каже, що, побачивши на смітнику металевий каналізаційний люк, вирішив повідомити про це у КП "Івано-Франківськводоекотехпром", бо чув, "що мер дає премію". Щоправда, за його словами, подзвонив не на гарячу лінію, а родичу Ярославу, який працює на підприємстві.

"Між водіями на вокзалі була розмова, що мер міста пообіцяв премію за виявлення тих, хто краде люки. Під'їжджаю на Каскад, дивлюся люк стоїть припертий до паркана. Адреса Стуса,15. Там, до речі, є камера вуличного спостереження. На ній мало б бути видно, як я зупинився і ми пішли попити кави ще з одним чоловіком. Дивлюся люк. Кажу, до того чоловіка, що був зі мною - допоможи, кинемо у багажник буде якась премія чи могорич. Підносимо до багажника, кладемо у багажник, набираю родича, який працює у водоканалі. Кажу: хресний з тебе могорич і в цю ж мить мені починають заламувати руки. Дивлюся - п'ятеро чоловік. Це було 14 числа десь о 10.20", - розповідає Богдан.

Між чоловіком та інспекторами Муніципальної варти виник конфлікт. Обидві сторони викликали поліцейських.

"Вони до мене давай питати, звідки я вкрав люк і куди везу. Я їм: куди везу - премію заробляю! Почалася шарпанина, тягання. Почали викликати поліцію. Правда, я з ними трохи перегарачкував. Приїхали два екіпажі поліції. Я показав техпаспорт, посвідчення водія. Все подивилися, занотували, дані переписали. Сказали, що чекають слідчо-оперативну групу. Почали мене допитувати за люк. Так, я люк грузив у багажник, але ви подивіться все відео звідки я взяв той люк. Звернув їхню увагу на камеру відеоспостереження, а не на той уривок відео, яке зняла Муніципальна варта. Почали мене заломлювати, коліном раз у голову, раз у груди. Почалася перепалка. Протримали вони мене у наручниках десь від 10.30 до 12.00, поки не приїхала слідча. З мене зняли наручники, я відкрив автобус - слідча все оглянула", - пояснює п. Богдан.

Пан Богдан каже, що ще поки перебував у наручниках, то поліцейські оглянули його кишені і без його згоди "фотографували на свої телефони дані з водійських прав".

"Я ще в наручниках був, то вони починають перевіряти мої кишені, я вже переживав, щоб мені щось не підкинули. Витягнули моє посвідчення водія і почали фотографувати на свої мобільні телефони. Я почав казати, що вони такого не мають права робити. Кажуть, ми мусимо вас відвезти на освідчення, бо ви себе неадекватно ведете. А як я себе можу адекватно вести, коли вас п'ятеро навалилося на мене одного? Вони мене силою запхали у поліцейську машину. Є протокол, що алкогольного сп'яніння не виявлено. Після кажу їм, якщо нічого не виявили, то відвезіть мене до автобуса і я їду на роботу. У відповідь: "Ні, ми вас не відвезем, ми вас веземо у відділок". Привезли туди, приставили до мене опера. Протримали мене до 14.30.  Нічого на мене не складали, не писали, не опитували. Просто видворили з участка", - продовжує пояснювати ситуацію чоловік.

У патрульній поліції підтверджують факт виклику екіпажу на місце інциденту і не заперечують, що до чоловіка було застосовано силу, оскільки той поводився агресивно і чинив супротив поліцейським.

"Було затримано чоловіка, який здійснив крадіжку комунального майна, а саме люка. Муніципали показали відео, на якому вони знімають як двоє чоловіків несуть люк і вантажать його у рейсовий автобус. Водій рейсового автобуса повідомив, що він знайшов каналізаційний люк біля смітника і погрузив його в автобус, щоб відвезти на Водоекотехпром. Чоловік поводився агресивно, на зауваження працівників поліції не реагував, перешкоджав роботі, відмовлявся виконувати їхні законні обов'язки, внаслідок чого патрульні прийняли рішення застосувати до нього кайданки. При затриманні він чинив опір - його затримували троє людей. патрульний одягав кайданки", - коментує ситуацію речник Патрульної поліції Івано-Франківської області Микола Гурак.

Поліцейський додає, що було викликано слідчо-оперативну групу, яка зняла кайданки і направила чоловіка на огляд у медзаклад.

"Ми це розглядаємо як дії, спрямовані на уникнення від відповідальності. Чоловік сказав, що якщо ви зараз мене відпустите і я встигну на роботу, то нічого не буду казати, але якщо не встигну, то будете мати проблеми. Патрульні доставили його у міський відділ поліції, де передали слідчому", - додав Гурак.

На разі, за даним фактом триває слідство.

Чоловік написав заяву в обласну прокуратуру, а також на ім'я начальника Управління патрульної поліції області і просить провести службову перевірку щодо дій поліцейських.

До слова, нещодавно міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків сказав, що готовий дати премію тому, хто затримає крадіїв комунального майна, а саме – люків та дощівок. Мова йшла не тільки про поліцейських, чи працівників муніципальної варти, але й пересічних франківців.