Прикарпатські атовці стрибнули вночі з парашутом на Говерлу


Ветерани війни здійснили нічний парашутний стрибок на Говерлу. Ідея небезпечна через темряву, відсутність орієнтирів, складні метеоумови та необхідність підтримки з землі.

Як готувалися до стрибка і навіщо брати з собою в літак сало – у сюжеті ТСН.

Говерла – найвища точка України, 1:00 година ночі, повітря +8 градусі, вітер, не видно майже нічого. Четверо чоловіків запалюють вогні, бо знають – від цього світла в цю ніч залежить життя трьох їхніх друзів. Вони вирішили стрибнути на Говерлу з парашутами вночі.

Ідея виникла в навчальному центрі, де ветерани вирішили поєднати любов на стрибків і любов до гір. Дмитро на псевдо Залізяка давно про це мріяв. Він має скаліченого в п’яти місцях хребта після авіакатастрофи, але 2014-го пішов на війну, 2015-го повернувся і підкорив Говерлу під синьо-жовтим куполом.

А це вже 2018-й, полонина Руна, Закарпаття. Крихітний літачок ледве злітає, година в повітрі, краєвид зачаровує. Парашутистів четверо – перші двоє виконують самостійні стрибки, ще двоє стрибають у тандемі. Із повітря добре видно сигнальні дими, майданчик приземлення, вітровказівники і навіть побратимів, які махають. Тоді все минулося ідеально.

Але нічні стрибки – інша справа, ризики на приземленні значно вищі. Стрибок може бути скасованим будь-якої миті через погоду. У літачкові можна розгледіти хіба панель приладів, стрибати доводиться по GPS у чорне небо. Зірочки десь унизу – на кожний по три ліхтарі – потрібно розгледіти висотомір, можна побачити максимум свою руку чи коліно: «У тебе немає візуальних орієнтирів, важко визначити дистанцію до точки приземлення».

Унизу на Говерлі вітер задуває слова. Наземна група дуже хвилюється і щосили маякує, своїх друзів видивляються в тепловізор – у повітрі їх троє. По черзі можна розгледіти і парашути, і парашутистів, тим часом вітер посилюється. Але вони приземлилися – цілі, можна радіти. Уже потім зізналися, що в кишенях мали з собою сало – раптом загубилися б, національний продукт додав би сил знайтися.

Через 4 години, завантажені парашутами та спецоблдананням, вони спустяться з Говерли, поставлять намет і нарешті зможуть відпочити. Від ночі, коли все вдалося, в побратимів залишаються фото – вони вночі розгортають прапори на Говерлі та сміються,  дуже задоволені собою.