Прикарпатські безхатьки: Де перебути зиму?


У будинку нічного перебування в Івано-Франківську на обліку знаходиться близько 70 безхатьків. Ліжко-місць тут всього 30. Це один з двох притулків для бездомних в області, де вони можуть переночувати, поїсти, отримати найнеобхідніше.

Роман Черниш працював на будівництві, але залишив роботу через травму. У Будинок нічного перебування вперше потрапив близько двох років тому. Розповідає, що багато безхатьків не приходять сюди на ночівлю, бо мають проблеми з алкоголем, пишуть UA Карпати

"Я жив на квартирі, працював, потів зламав руку. Кілька місяців не платив за комуналку, бо не міг. Зі мною просто попрощалися. Спочатку я не знав про Будинок нічного перебування і пункт обігріву, згодом дізнався і прийшов сюди", - пригадує Роман Черниш. І додає: "Тим, хто не знає, хто на вулицях, по підвалах, — краще бути тут, ніж на залізничному вокзалі. Там і міліція проганяє, і не переночуєш, я теж там був".

Володимир Спачинський також тимчасово мешкає в Будинку нічного перебування. Умовами тут задоволений. Проте переживає, що коли похолодає, усім охочим не вистачить місця.

"Була родина, все було гарно. Але потім батьки померли, і сім’я частково забрала житлову площу.Через "чорних рієлторів" позбувся квартири. Так я і потрапив сюди. Періодами тут мешкав, періодами – ні, бо якщо було покращення у роботі (я займався ремонтами), винаймав житло", - ділиться безхатько.

Директор Будинку нічного перебування Іван Боберський розповідає, що середній вік відвідувачів притулку – 40 років. За його словами, зараз в установі є окремі кімнати для жінок та чоловіків. Ближче до вечора увесь чоловічий зал заповнений. В осінньо-зимовий період тут працює пункт обігріву, де безхатьки можуть перебувати і протягом дня.

У заклад не приймають людей у стані наркотичного та алкогольного сп’яніння. І це проблема, оскільки більшість з вулиці є залежною. Тому окремо планують облаштувати приміщення і для таких людей.

"Зараз ми їх не виганяємо, ми розуміємо, що на вулиці мороз, і люди просто можуть замерзнути та втратити життя. В нас є обладнана спеціальна кімната, де ми розміщуємо їх, звичайно, якщо вони не в стані гострого алкогольного сп’яніння", - каже директор Іван Боберський.

Закладів, які надають тимчасове помешкання безхатькам, в області мало. Крім Будинку нічного перебування в Івано-Франківську, переночувати безпритульні можуть ще у Коломиї. Приміщення розраховане на 25 ліжко-місць. Переважно там знаходиться до 30 людей. Зранку їм дають канапки, гарячий чай. Оскільки це Будинок нічного перебування, то відвідувачі там — із 17:00 до 8:00. Крім того, бездомні можуть випрати одяг, помитися.

В Івано-Франківську є й організації, які матеріально допомагають безхатькам – влаштовують благодійні обіди, збирають продукти харчування та одяг. Зокрема, у БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» працює благодійна їдальня, де кожного дня з 12:00 до 13:00 годують понад 100 бездомних та малозабезпечених людей. Двічі на тиждень продукти харчування роздають волонтери Спільноти Святого Егідія.