Прикарпатські депутати готують звернення на заборону продажу українських земель


У середу, 11 вересня в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Серед іншого, депутати розглянули звернення обласної ради щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам набувати у власність землі та інші державні стратегічні ресурси України, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами заступника голови комісії Богдана Тимофійчука, скасування мораторію та запровадження в Україні ринку земель сільськогосподарського призначення є одним з кроків, які виходять далеко за рамки сьогодення та визначають подальшу долю не тільки аграрного сектору, а й всієї України на десятиріччя вперед.

Продаж стратегічних ресурсів, одним з яких є земля, потребує напрацювання дієвої системи противаг та запобіжників, які унеможливлять скуповування українських багатств російським чи іншими капіталом тіньового походження.

Тож представників місцевого самоврядування та аграріїв хвилює питання, чи не стануть українці наймитами на власній землі.

«Там, де землю обробляють фермери, малі та середні аграрні товаровиробники – село продовжує жити, люди мають роботу, а місцеві бюджети отримують податкові надходження. Водночас там, де землю забрали великі агрохолдинги з капіталом іноземного походження спостерігається інша картина – задіяні люди, які працюють вахтовим методом, а праця мешканців навколишніх сил не затребувана.

Можливість придбання українських земель іноземним капіталом є реальною загрозою економічній та продовольчій безпеці держави, а також призведе до зростання соціального напруження та пришвидшеної деградації українського села», - зачитав звернення депутат.

Відтак, депутати пропонують ініціювати прийняття законодавчих актів щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам набувати у власність будь-які українські землі.