Прикарпатські депутати просять більше коштів на ремонт доріг та мостів


Івано-Франківська обласна рада прийняла звернення до Уряду, де просить збільшити фінансування на ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування та мостів в Івано-Франківській області.

Як доповів директор департаменту ЖКГ ОДА Володимир Рачкевич, на Прикарпатті 3117,5 кілометрів доріг. І значна частина з них потребує ремонту. Ще гірша ситуація з мостами, адже 80% перебуває в неналежному стані, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«Прикарпаття – один із провідних туристичних і курортно-рекреаційних регіонів України. Щороку область відвідує все більше туристів. Цей ріст великою мірою зумовлений спрямуванням значних коштів на ремонт основних автомобільних шляхів області. Втім цих коштів недостатньо. Також гостро стоїть питання ліквідації наслідків стихії 2008 року. До сьогодні не відновлено 14 великих мостів, сотні кілометрів низових і верхових підпірних стінок, особливо у гірській місцевості. П'ять сіл за малої повені стають повністю відрізаними. Для того, щоб їх зробити потрібно 40 мільйонів», - зауважив Рачкевич.

Водночас, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич наголосив, що суми, виділені на ремонт доріг, мізерні у порівнянні з потребами. Адже Прикарпаття цьогоріч отримало лише близько  280 мільйонів. З цих коштів, 70 мільйонів ОДА  запланувала для догляду за дорогами, ще 40 мільйонів - це борги попередніх років.

«Якщо відняти ці суми залишається 160. Що таке 160 мільйонів у порівнянні з потребою у 10 мільярдів? Це копійки. Що ж стосується 14 мільйонів з обласного бюджету, які цьогоріч виділили на ремонт доріг, то їх вистачить на будівництво двох кілометрів дороги. Тож суть звернення в тому, аби навести аргументи Уряду, чому ці гроші нам потрібні. Водночас, наскільки адекватно нам повертають акциз за пальне? 50% йде в загальний фонд, 50% - в дорожній. З дорожнього фонду цьогоріч нам повернули трохи більш як 13%. Це приблизно якраз тих 280 мільйонів. Тобто, треба говорити про те, аби нам більше повертали з акцизу», - впевнений голова облради.

Також Олександр Сич звернув увагу, що Прикарпаття втрачає можливість отримати більше податків з акцизу через діяльність нелегальних заправок. Адже вони не сплачують податки. Тож потрібне дієвий механізм впливу на такий "бізнес".

У підсумку, звернення до Уряду щодо збільшення фінансування підтримали 66 депутатів.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!