Прикарпатські депутати вкотре закликали не запроваджувати ринок землі


Сьогодні, 21 лютого, в Івано-Франківську розпочалась 34 сесія обласної ради. Протягом засідання депутати планують розглянути 82 питання.

Одним із перших депутатський корпус проголосував за звернення щодо розгляду законопроєкт про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Як зауважив доповідач, заступник голови обласної ради Василь Гладій, ініціатори негайного впровадження продажу землі сільськогосподарського призначення прикриваються гаслами вільного ринку та правом селян розпоряджатися власним майном.

"Водночас бачимо, що запропонована модель ринку землі не захищає інтереси малих і середніх фермерських господарств, юридичних та фізичних осіб, які обробляють сільськогосподарські угіддя.

Визначений ліміт набуття права власності сільськогосподарських земель у 10 тисяч га розраховано на агрохолдинги ,які володіють значними фінасовими ресурсами. На практиці , в більшості випадків, діяльність агрохолдингових компаній призвела до занепаду і знищення українського села. 

У нинішніх складних економічних реаліях, в умовах росісько-української війни виставлення на продах 72% української землі, означає продати Україну, її суверенітет, незалежність.

Вважаємо, що негайний запуск ринку землі здійснюється не задля цивілізованого і прозорого обігу земель в інтересах українського суспільства, а на виконання вимог МВФ, для отримання нового кредитного траншу.   

Закликаємо президента України і Верховну Раду не допустити прийняття відповідного закону до відновлення територіальної цілісності України, завершення військових дій, стабілізації політичної та економічної ситуації в державі", - йдеться у зверненні.

Натомість депутат облради Василь Попович зауважив, що обласна рада вже кілька разів приймала такі звернення до центральної влади, тож поцікавився якими були відповіді. Василь Гладій зауважив, що всі відповіді на звернення роздають депутатам, оскільки їх не було, тож і реакцій не було. 

Депутат Івано-Франківської обласної ради Михайло Королик підкреслив, що ВО "Свобода" виступає проти зняття мораторію на продаж земель, тож їхня фракція у повному складі підтримає це звернення.

"Українську націю хочуть переконати, що українську землю треба продати вже й негайно. Мовляв, таким чином наповнимо бюджет та піднімемо економіку. Мовляв, продають у цілому світі і тут нема нічого страшного. Дійсно, у інших країнах є ринок землі. Але, до прикладу, у тій же Польщі не продають 10 тисяч гектарів у одні руки. Там до бажаючих купити землю є певні умови. Люди, які хочуть купити землю, мають мати певну освіту, мають її якісно обробляти і повинні проживати на території, де вони хочуть придбати землю сільськогосподарського призначення. Що відбувається у нас? Слуги народу зовсім не прислухаються до свого народу. Адже за опитуванням центру Разумкова понад 70% українців проти продажу землі сільськогосподарського призначення. Та вони вдають, що цього не бачать і не чують. Тому ми бачимо акції протесту щоразу, як у парламенті мають бажання розглянути це питання. На моє переконання, якщо Уряд має бажання запровадити ринок землі, то перед тим необхідно навести порядок з інвентаризацією, врегулювати питання оренди та забезпечити оплату за цю оренду і таким чином дійсно збільшити надходження до бюджету. А те, що відбувається сьогодні- це банальне бажання розпродати все, що ще не було продано. І ніхто не думає про майбутнє наших дітей та онуків. Тому Всеукраїнське об'єднання Свобода було проти і залишається проти розпродажу земель. І залишає за собою право на мирний протест, якщо влада не буде чути наших звернень", - підкреслив очільник фракції ВО "Свобода" в облраді.

Також підтримку звернення висловили й депутати з інших фракцій. 

У свою чергу голова обласної ради Олександр Сич резюмував, що земля поряд з мовою та культурою є сакральною цінністю українців для становлення нації.

"Сьогодні нам кажуть, що земля неважливо, неважливо, яку назву має вулиця та яку на ній пам’ятник стоїть. Чому тоді в Ізраїлі немає пам’ятників Гітлеру, чи в Берліні Сталіну? Земля – це сакральна цінність українців, і ми маємо її зберегти. Бо далі що, почнемо торгувати мовою? У Конституції записано, що земля – це цінність народу, а не слуг. Тому дослухайтесь до народу», - зауважив голова Івано-Франківської облради Олександр Сич.