Прикарпатські депутати звернулись до керівництва держави через "Укрзалізницю"


Сьогодні, 15 лютого триває 27-а сесія обласної ради сьомого демократичного скликання. На перше пленарне засідання президія обласної ради рекомендувала винести 26 питань.

Серед іншого, депутати розглянули звернення до прем'єра, Кабміну і Верховної ради, щодо ситуація, яка склалася в області з вивезенням зерна, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

Зокрема, як пояснив голова аграрної комісії, Іван Приймак, за четвертий квартал 2018 року АТ «Укрзалізниця» надала під завантаження прикарпатським сільгоспвиробникам лише 77 вагонів-зерновозів по залізничній станції «Городенка-завод», що становило 7% від потреби. На інших станціях ситуація ще гірша. Тож зачитав звернення до керівництва держави, щодо ситуації, яка склалася.

У документі, пропонується оптимізувати діяльність "Укрзалізниці" щодо перевезення врожаю 2018 року та розробити план заходів на 2019-20 рік для Прикарпаття. Провести заходи з реорганізації залізничних станцій. Розробити державну програму сполучення залізничних шляхів, напрацювати комплексну стратегію реформування галузі. 

Як зауважив голова фракції "Свобода" в облраді Михайло Королик, складається враження, що сільське господарство намагаються навмисне знищити.

"Ми всі розповідаємо, що повинні допомагати розвитку сільського господарства, повинні робити ставки на дрібного і серднього виробника. А сьогодні такі дії "Укрзалізниці" фактично кладуть на коліна нашого виробника, бо він не встигає виконати свої фінансові зобов'язання. Сподіваюся, що наше звернення щось змінить. Влада має бути зацікавлена, у вирішенні цієї проблеми, адже чим більші будуть обороти, тим більше буде наповнюватися бюджет", - каже депутат облради Михайло Королик.

У свою чергу заступник голови аграрної комісії Богдан Тимофійчук наголосив, що у 2018 році Прикарпаття виростило найбільший врожай, але змушене продавати його за значно нижчою ціною, ніж інші.

«Якщо порахувати цьогорічний врожай, то виходить 800 мільйонів ми втрачаємо по відношенню до центральних і східних областей. Окрім того втрачається 134 мільйони ПДВ доходів до державного бюджету. Ми цьогоріч виконали бюджет по ПДВ наполовину менше, ніж тогоріч», - зауважив Тимофійчук.

Водночас депутат-свободівець Ігор Дебенко наголосив, що тут є поле роботи для правоохоронних органів. 

"Якщо говорити про наслідки нашого звернення, то я сумніваюся, що нам вдасться чогось добитися. Не розумію, чому ми в тексті звернення не говоримо про некомпетентність самої управлінської структури, яка керує "Укрзалізницею". Ми вже неодноразово піднімали питання зарплати Євгена Кравцова, який заробляє шалені кошти незрозуміло за що, тоді як звичайна провідниця змушена докладати гроші з зарплати, якщо не виконує план з продажу чаю!",- обурився депутат.