Прикарпатські депутати звернулись до парламенту через хаос в аптечній сфері


Сьогодні, 21 грудня в Івано-Франківській обласній раді розпочалось друге пленарне засідання двадцять шостої сесії. У порядку денному понад три десятка питань.

Серед іншого, депутати підтримали звернення Кіровоградської обласної ради до Верховної ради України щодо розвитку фармацевтичного самоврядування.

Як пояснив депутат-свободівець, голова комісії з питань охорони здоров’я та соцполітики Манолій Піцуряк, в Україні мережа аптечних закладів будується хаотично та безсистемно і нагадує торговельні точки. І Прикарпаття тут не виняток.  

«При тому, зменшується кількість аптек, де можуть виготовляти ліки за індивідуальним прописом лікаря. Така ситуація характерна не тільки для Прикарпаття, а для України в цілому. Відсутність аптечного виготовлення ліків негативно впливає на підготовку професійних кадрів для аптек, бо існує мізерна кількість баз, де можна пройти інтернатуру та стажування. Відтак, страждають пацієнти.  Треба підкреслити, що більшість аптечних закладів відкриваються біля медичних закладів фактично двері у двері. Натомість у сільській місцевості їх бракує», - підкреслив свободівець.

Тож депутати звернулись до Верховної Ради України щодо розвитку фармацевтичного самоврядування в Україні та зменшення ставки ПДВ на екстемпоральні лікарські засоби.