Прикарпатські депутати звернулись до парламенту через зарплати у гірських районах


Сьогодні, 17 травня в Івано-Франківську розпочалась сесія обласної ради. У залі присутні 72 депутати із 84.

Першим прикарпатські обранці прийняли звернення до Верховної ради з проханням внести зміни до Закону України “Про оплату праці”.

Як пояснив депутат-свободівець Манолій Піцуряк, тут мова йде про права людей, які працюють на території населених пунктів зі статусом гірських.

«Згідно закону мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну норму праці. Отже, до розміру мінімальної заробітної плати не мають враховуватися виплати, які не залежать від виконаної працівником норми праці.

Крім того, за змістом пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від  11.08.1995 № 648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах” на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Згідно з зазначеною вище постановою підвищення посадових окладів і тарифних ставок залежить від роботи в певному населеному пункті, який має статус гірського, і не залежить від виконання працівником місячної (годинної) норми праці.

Таким чином, для забезпечення мінімального розміру заробітної плати не можуть враховуватися суми підвищення посадових окладів працівників, які працюють у гірських районах.

Поряд з цим, на сьогодні існує “зрівнялівка” в оплаті праці та не забезпечено державні гарантії в оплаті праці осіб, які працюють у гірських районах, що суперечить статті 100 КЗпП України в частині встановлення підвищеної оплати праці на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами.

Враховуючи вищезазначене, просимо внести зміни до Закону України “Про оплату праці”, а саме, абзац 2 статті 31 після слів “не враховуються” доповнити словами: “підвищення тарифних ставок і посадових окладів працівникам, які працюють в гірських районах”, - йдеться у зверненні, яке підтримали 64 депутати.