Прикарпатські дослідники два роки намагаються отримати доступ до архівів МВС


Сьогодні, 8 жовтня в Івано-Франківську засіла обласна комісія з питань реабілітації при Івано-Франківській обласній державній адміністрації.

Секретар комісії, голова комунального підприємства «Пам’ять» Василь Тимків розповів, що до них звертаються люди з області, які прагнуть отримати статус потерпілих внаслідок репресій. Однак, аби об’єктивно розглянути заяви потрібен доступ до архіву МВС, який історики ніяк не можуть отримати, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«Більша частина прикарпатців потрапляють в категорію потерпілі внаслідок репресій. Переважно це діти, які були народженні до репресій або під час них. У теку крім заяви потрібно помістити обґрунтування: конкретну дату арешту, депортації, точне місце репресій тощо. Аби дізнатись достовірну інформацію потрібно звертатись до архівних установ, зокрема й МВС»,- пояснив Тимків.

У свою чергу, депутат облради, історик Сергій Адамович зазначив, що неодноразово звертався до керівництва Головного управління Нацполіції з проханням надати дозвіл до обласного архіву МВС. Однак, все марно.

У відповідь на це очільник Івано-Франківського обласного архіву МВС Володимир Русин наголосив, що щороку МВС надає дозвіл і доступ тим, хто може працювати в архіві. Цьогоріч таких людей десятеро, серед яких і Русин.

«Туди входжу і я. Скажіть мені, які документи треба, я погоджу їх і відправлю в Київ»,- пояснив Русин.

Однак, членам комісії такий варіант не підходить, адже справа тягнеться вже два роки. Тож дослідники напишуть звернення до обласної ради з проханням залучити до комісії КП "Пам'ять", лист із переліком справ, які потрібно дослідити та лист Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову.

До теми: Прикарпатські депутати обурені, що дослідників не пускають в архів поліції

В прикарпатському архіві МВС не видають інформацію про жертв НКВД без дозволу Авакова

Прикарпатським дослідникам знову відмовили у доступі до архівів МВС

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!