Прикарпатські енергетики радять, як не стати жертвою обірваного проводу


Негода, яка в цьому році особливо часто проноситься над Прикарпаттям, завдала шкоди не лише домогосподарствам та комунальним службам.

Через грози, сильні дощі та шквальні пориви вітру домівки лишаються без покрівлі, дерева ламаються та падають, обриваючи лінії електропередач.  Протягом останніх двох тижнів наслідки стихії, зокрема обриви на лініях електропередачі, принесли сумні звістки уже двом сім’ям Івано-Франківщини.  27  червня у с. Креховичі Рожнятівського району від ураження струмом обірваного буревієм проводу помер 31-річний чоловік. А минулих вихідних, 06 липня, у присілку Грабовець села Ільці Верховинського району з тих же причин померла 50-річна жінка.

Енергетики стурбовані збільшенням кількості жертв ураження струмом через обриви на лініях електропередачі. У енергокомпанії наголошують на тому, що смертельно небезпечно не тільки торкатись до обірваних чи обвислих проводів, але й підходити до проводу, який лежить на землі, на відстань меншу 8 метрів. Земля, що є провідником електричного струму, у даному випадку стає ніби його продовженням, і навколо обірваного проводу утворюється небезпечна зона радіусом 8 метрів. Людині при потраплянні у цю зону загрожує смертельна небезпека, незалежно від того, чи торкнулася вона до проводу, чи ні. Із зони крокової напруги необхідно виходити, не відриваючи ступні ніг одну від одної.

Окрім того, виявити обірваний провід, який залишається під напругою, важко, адже, електроенергію не можна ні почути, ні побачити, ні виявити за запахом. Тому енергетики наголошують, що під час негоди, варто триматись осторонь від електрообладнання та ліній електропередач. Наголосіть дітям, що наближатись до електрообладнання, провислих та обірваних проводів  - небезпечно .

У випадку виявлення обірваного проводу необхідно негайно звернутися в кол-центр АТ «Прикарпаттяобленерго» за номером 0-800-50-40-20 або (0342) 59-40-20, і в жодному разі не намагатись усунути самостійно чи прохати про допомогу сусідів, якими б досвідченими електриками вони не були.

Бережіть себе! Пам’ятайте, що небезпеки можна уникнути дотримуючись елементарних правил.