Прикарпатські газовики нарікають, що через низькі зарплати у них нема кому працювати


В «Івано-Франківськгазі» залишаються вакантними понад 500 посад. Причина - низькі зарплати, впевнені на підприємстві.

Як інформує пресслужба, зарплата фахівців  «Івано-Франківськгазу» на 19% менша від середньої по промисловості та на 29%  від середньої зарплати по галузі.  

Середня зарплата прикарпатських газовиків складає 8 697 грн, в той час, як середньомісячна зарплата по галузі в області становить – 12 274 грн. Невеликі зарплати призводять до відтоку кваліфікованих спеціалістів, які шукають більш високооплачувану роботу

З початку 2019 року з  компанії звільнилося 179 працівників. Головною причиною масових звільнень газовиків є низький рівень заробітної плати, який на 29% менший від середньої зарплати по галузі.  Сьогодні на підприємстві вакантними є 536  посад.  Як правило, це слюсарі, зварники, монтери, водії - люди, які цілодобово забезпечують безаварійний розподіл газу.

Так, лише в аварійно-диспетчерській службі, яка цілодобово ліквідовує витоки газу не вистачає майже 70 фахівців, ще 50 спеціалістів – в службі, яка здійснює комплексно-приладне обстеження: перевіряє мережі та виявляє витоки газу на них. Через незаповненість вакансій, збільшується навантаження на працівників,  а зарплата незмінно залишається низькою.

«Зарплата газовиків обмежена тарифом на розподіл природного газу, що є складовою ціни на газ. Ця складова не змінювалася з 2017 року. З діючої ціни природного газу за 1 куб.м для населення, газорозподільна компанія отримує лише 85,5 копійок. З них лише  25,7  копійки  спрямовуються на заробітну плату, решта коштів – на заміну та ремонт мереж, утримання АДС, встановлення безкоштовних лічильників  тощо», - розповідає голова правління АТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

Наразі усі звернення газорозподільних підприємств України до НКРЕКП щодо встановлення економічно обґрунтованого тарифу на розподіл у структурі ціни на газ, залишаються без розгляду. Минулого тижня газорозподільна компанія провела відкриті слухання  проекту тарифу на розподіл природного газу. Результати зустрічі, оформлені відповідним протоколом, компанія направила на розгляд НКРЕКП. З результатами можна ознайомитись на сайті компанії в розділі "Тариф на розподіл".