Прикарпатські медики кажуть, що другу хвилю реформи треба відкласти


21 лютого на розгляд прикарпатських депутатів винесуть звернення до Верховної ради, Кабміну та Президента України та Національної служби здоров'я щодо відтермінування другої хвилі реформи.

Таку пропозицію озвучили на постійній комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, пише Бліц-Інфо. Як пояснив голова комісії, депутат-свободівець Манолій Піцуряк, вже з 1 квітня всі медичні заклади перейдуть на нову систему фінансування. Тож спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, аби отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Втім, на Прикарпатті багато медзакладів опинилися під загрозою закриття, бо не дотягають до умов для укладання контрактів з НЗСУ, або просто не зможуть існувати при новій системі фінансування.

"До прикладу, від медзакладів вимагають мати сучасне обладнання, аби укласти контракт з НСЗУ та отримати ліцензію на медичну практику. І ніхто не бере до уваги такий фактор, як хронічне недофінансування медичної сфери. Багато районних лікарень мають ще радянське обладнання і не мають грошей на сучасне, бо це мільйони. Тому якщо не буде лояльного ставлення на перших етапах і лікарням не дозволять підписати контракт з наявним обладнанням, то велика кількість населення може залишитися без медичної допомоги", - каже Манолій Піцуряк.

За словами фінансистів, вже зараз в області є 18 медзакладів, які за розрахунками, не зможуть покрити всі видатки, адже субвенція покриватиме лише близько 25-35% витрат. Мова йде про психіатричні лікарні, фтизіопульмонологічні, шкірвендиспансери. Відтак, кошти на їхнє утримання потрібно буде шукати у місцевих бюджетах. 

"Наразі у нас немає відповідей на питання, як бути далі з такими галузями, як фтизіатрична та психіатрична. Плануємо звернутися до міністерства охорони здоров’я за додатковими роз’ясненнями", - зауважила керівниця департаменту охорони здоров’я ОДА Ірина Кобельська.

За словами посадовиці, загалом прикарпатські лікарні готові до запуску реформи на 75%. Але є проблеми з комп'ютерною технікою, триває видача ліцензій. Також лікарні станом 1 квітня мають мати у запасі розхідні матеріали та інше до часу, поки їм почнуть перераховувати кошти за надані послуги. Втім, медики вважають це ще однією проблемою, адже грошей на це взяти ніде. 

"Нам медичної субвенції навіть на зарплати не вистачає. Є конфлікт центральної та місцевої влади. Бо центральна каже, що гроші на ці видатки мають шукати в обласних бюджетах, а місцева влада - що медицина має фінансуватися з держбюджету. Аби проводити реформу, треба було підготувати всі процеси та відпрацювати. А зараз лікарі як водії, яким права дали, а їхати -  "вже якось в дорозі навчитеся", - резюмує Піцуряк. 

Також, на думку голови комісії, вимоги до лікарень від НЗСУ потрібно лібералізувати. 

"До прикладу зараз є вимога, аби була реанімаційна палата у штаті має бути три реаніматологи. Ми 30 років працювали з одним, а тепер треба три. А де їх взяти? Та реаніматологи на дорозі не валяються! Те саме з медичним обладнанням, роботою у системі, з комп'ютеризацію. Ми не кажемо, що ми проти реформи. Але дайте лікарням можливість злетіти. Дайте можливість працювати", - закликав Манолій Піцуряк.

Відтак, комісія рекомендувала підготувати на сесію облради звернення до президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Верховної ради, обласних рад та НСЗУ з проханням відтермінувати старт другої хвилі медичної реформи до 1 січня 2021 року.