Прикарпатські медики підбили підсумку року


23 грудня на базі обласної клінічної лікарні відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів, керівництво і головні спеціалісти ДОЗ ОДА, представники постійної комісії облради з охорони здоров’я, комітету профспілки та очільники обласних і районних закладів охорони здоров’я.

Про стан готовності закладів, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу до запровадження у 2020 році системи фінансування за програмою медичних гарантій доповідала в.о директора департаменту охорони здоров’я Ірина Кобельська.

Рішенням колегії зобов’язали керівників закладів, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу завершити реорганізацію закладів в комунальні некомерційні підприємства, їх комп’ютеризацію та підключення до медичної інформаційної системи. Ще одним завданням для керівників було укласти договори з Національною службою здоров’я України та забезпечити перехід закладів на нову систему фінансування за програмою медичних гарантій. Крім того, очільники медичних закладів повинні провести ґрунтовний аналіз фінансової спроможності свої установ та оптимізувати мережу і ліжковий фонд закладів вторинного та третинного рівня.

Учасники засідання обговорили й результати проведеного рейтингування закладів охорони здоров’я щодо їх спроможності виконувати функції лікарень інтенсивного лікування.

Також порушували питання про стан захворюваності населення області на орфанні хвороби та проблеми їх пільгового медикаментозного забезпечення. На цю тему доповідав заступник директора департаменту охорони здоров’я Володимир Чемний. За його словами, в області зареєстровано 7934 хворих, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, з них 1177 дітей та 6757 дорослих. В рамках обласної комплексної програми «Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020», протягом останніх двох років, для медичного забезпечення хворих на рідкісні (орфанні) захворювання з обласного бюджету спрямовано 15424,1 тисяч гривень. Крім того, за державні кошти щорічно такі хворі отримують необхідні лікарські засоби та відповідні харчові продукти для спеціального дієтичного споживання.

Ще одним питання, яке обговорили на засідання колегії – це проблема безпліддя в області та діяльність репродуктивної служби. Показник народжуваності в Україні становить 9,4, що стосується області, він дещо кращий - 9,7, проте природний приріст 2,9 є доволі низьким. Позаяк кількість пологів в області щорічно істотно зменшується. В цьому контексті є актуальним й питання безпліддя. Адже за статистичними даними, кожна 5-та пара безплідна. «Проте вести облік безплідних пар досить важко, – зазначає головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я з питань акушерства та гінекології Володимир Дзьомбак, – адже багато пар звертаються за медичною допомогою доволі пізно, а деякі не звертаються взагалі». Серед найпоширеніших причин безпліддя обласний акушер-гінеколог назвав запальні процеси та переривання вагітності, які в свою чергу, також призводять до багатьох ускладнень. Тому й профілактичні заходи відповідні – це, в першу чергу, запобігання не бажаних вагітностей та уникнення інфекцій, які передаються статевим шляхом. Головний акушер-гінеколог закликав пар, які зіткнулися з проблемою безпліддя, не зволікати, а звертатися до лікарів за спеціалізованою допомогою. Хоча лікування може бути дорогим, проте існує державна Програма лікування безпліддя, яка частково покриває ці витрати. Одним з провідних закладів в області з діагностування та лікування безпліддя є Прикарпатський центр репродукції людини.

«Центр забезпечує висококваліфіковану стаціонарну і консультативну допомогу та якісну діагностику, позаяк оснащений найновітнішим обладнанням. Щорічно з первинним зверненням ми приймаємо біля 3000 пар» – каже директор центру Ігор Головчак.

Про діяльність реперфузійних центрів на Прикарпатті доповідав експерт ДОЗ ОДА з кардіохірургії Андрій Матлах. В Івано-Франківській області з 2012 року працює реперфузійний центр на базі центральної міської лікарні. У 2019 році відкрили ще два: в обласному клінічному кардіологічному центрі та в Коломийській центральній районній лікарні. Всі центри забезпечені ангіографами та іншими необхідними апаратами.
На закінчення учасники колегії прослухали аналіз звернень громадян за 2019 рік. Доповідала головний спеціаліст ДОЗ ОДА з питань звернень громадян Світлана Мельничук. А також очільники медичної галузі області підбили підсумки діяльності, подякували медпрацівникам за сумлінну роботу та привітали з прийдешніми святами.