Прикарпатські медики радять, як зберегти психологічну рівновагу і внутрішній баланс


Тривога за майбутнє (своє, своїх рідних та своєї країни), розгубленість - це абсолютно нормальні почуття, коли є соціальна невизначеність і політична напруга.
Вам може бути важко сконцентруватися на конкретних справах та виконанні буденних задач. Департамент охорони здоров'я на сайті ОДА оприлюднив кілька корисних порад, як зберегти психологічну рівновагу. 

Зрозумійте свої почуття

Прислухайтесь до своїх почуттів і, головне, не бійтеся їх. Розуміння своїх почуттів дає змогу якнайшвидше шукати шляхи відновлення душевної рівноваги.

Намагайтесь не піддаватись паніці і не створюйте паніку

Намагайтеся зберігати критичність мислення, намагайтеся не емоційно, а інтелектуально оцінити ситуацію, будьте максимально уважними та сконцентруйте увагу на тому, що ви можете корисне робити.

Підтримуйте зв’язки з близькими

Не важливо, чи поділяєте ви політичні уподобання, ви зможете подискутувати про них пізніше, коли знизиться напруга. Не позбавляйте один одного підтримки, не відмовляйте один одному в увазі і доброму слові.

Знайдіть собі корисне заняття

Спокій і рівновага гарантовано підтримується, якщо у людини є чим зайнятися, особливо, якщо це заняття потрібно й іншим людям. Краще, якщо це заняття  є частиною своєї життєвої місії. Як перефразував Віктор Франкл Фрідріха Ніцше: "Той, хто знає навіщо жити, може витримати майже будь-яке як" (V.Frankl, 1946).

Вчасно їжте і відпочивайте вночі

Обов’язково снідайте та обідайте, вживайте побільше сезонних овочів та фруктів.

Нічний сон дає змогу відновити сили, позитивно відбивається на самопочутті.

Якщо ви нездужаєте - зверніться за медичною допомогою

Не запускайте хворобу, в стресі організм використовує свої ресурси швидко, і його потрібно підтримувати. Якщо ще не обрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра - зробіть це.

Якщо ви відчуваєте пригніченість, дратівливість, напругу, тривогу, якщо у вас порушився сон, якщо ви не справляєтеся з емоціями - зверніться за допомогою

Якщо вам важко, зверніться по допомогу до тих, кому ви довіряєте і хто може підтримати вас: це можуть бути друзі, близькі, колеги, навіть просто оточуючі, дозвольте собі відчути їх турботу. Якщо така підтримка не допомагає, або її немає - зверніться до психолога або психотерапевта, вони допоможуть вам впоратися оптимальним чином.

Наприклад, майже у всіх обласних центрах працюють підрозділи Психологічної кризової служби (уточнити можна за тел: 096 7 300 100). Крім того, цілодобово працює телефон довіри "Ставропігіон" для підтримки тих, хто перебуває в кризовому стані: 096-000-15-58.

Психічне здоров’я важливе! Бережіть себе та своїх близьких.