Прикарпатські медики зробили ще одну унікальну операцію. Цього разу на гіпофізі


В обласній клінічній лікарні на базі відділення нейрохірургії, вперше в області проведено операції на гіпофізі методом ендоскопічного ендоназально-трансетмоїдального видалення аденоми гіпофізу.

Успішно проведено дві  міні-інвазивні операції за участю провідного спеціаліста в галузі ендоскопічної  нейрохірургії Московського інституту нейрохірургії  ім. Бурденка М.М., кандидата медичних наук Максима Кутіна та нейрохірурга обласної клінічної лікарні, спеціаліста вищої категорії  Андрія Мартина.

Серед діагностованих пухлин головного мозку, пухлини гіпофізу та ділянки турецького сідла становлять 15-20%, переважна більшість з яких  - аденоми. Це доброякісні пухлини мозку, частота виявлення яких збільшується з віком.  Єдиною  достовірною інструментальною методикою діагностики аденом гіпофіза є  магнітно-резонансна томографія  з контрастним підсиленням.  Клінічно дане захворювання  проявляється головними болями різної інтенсивності, прогресуючим порушенням гостроти зору та полів зору як на одне, так і на обидва ока, появою окорухових порушень, гормональними та обмінними розладами, що призводять до порушення статевої функції, безпліддя, аменореї, галактореї, нейроендокринного ожиріння, енцефалопатії, артеріальної гіпертензії. Крововилив у порожнину пухлини може мати  небезпечні наслідки, а саме викликати різке погіршення стану, гормональний криз, повну втрату зору.

Останніми роками все більшої актуальності в галузі нейрохірургії набувають саме ендоскопічні хірургічні методи лікування. Проведені успішні операції свідчать про високий рівень надання медичної допомоги та високу кваліфікацію спеціалістів обласної клінічної лікарні. Адже в цьому закладі створені всі умови для подальшого розвитку та запровадження нових    лікувально-діагностичних методів для лікування складних захворювань головного мозку.