Прикарпатські музиканти виборюють немистецькими методами звинувачень, погроз і образ


Двічі протягом двох тижнів вибухали конфлікти довкола симфонічного оркестру Івано-Франківської обласної філармонії. Зростання колективу триває уже п’ять років, і майже весь час цей процес не відбувається гладко. Про спалахи непорозумінь ми вже писали неодноразово. Сьогодні ще раз спробуємо подивитися на ситуацію, котра наразі набирає некрасивих рис.

Благозвуччя або співзвуччя — так звучить у перекладі «симфонія», однак якщо навіть неідеальне звучання оркестрового складу, котрий поки що перебуває на стадії становлення і вже змінив трьох художніх керівників (днями з-поміж п’яти претендентів конкурсну посаду виборов Сергій Хоровець із Рівного), ще можна зрозуміти, то важко пояснити, звідки така неспівзвучність у колективі, котрий мав би стати окрасою філармонійних концертів.

Отже, ті, хто уже двічі протягом п’яти днів (концертний сезон, на щастя, уже завершено) виходив на пікетування ОДА, наразі висунули 11 вимог і оприлюднили перед нечисленними представниками ЗМі підписаного композитором Олександром Козаренком листа. Лист, як не дивно, адресовано представникам усіх гілок влади Прикарпаття, а про те, що його нібито писав високоповажний професор Олександр Козаренко, нам повідомили самі пікетувальники, котрі відмовляються іти на творче прослуховування — звичну практику для представників творчих професій. Як і на будь-яку співпрацю з керівництвом філармонії, вимагаючи негайної відставки директора, заступника і художнього керівника. «ѕЯк не дивно, його невисокі (А. Савки. — Авт.) професійні якості (посереднього скрипаля і «проблемного» кандидата мистецтвознавства) виявились затребувані на посаді директора філармонії,.. очевидно, було оцінено його видатні таланти кар’єриста», — цитуємо один із найм’якших уривків листа...

Звичайно, безпідставні неаргументовані звинувачення — річ, не варта уваги. Тим більше, як запевняють не згідні з дирекцією музиканти, вони просто хочуть отримати право на працю. За це власне сьогодні — у час всеукраїнської «оптимізації» — і треба боротися кожному — високим професіоналізмом передусім. А відмова від прослуховування і творчих конкурсів, за якими продовжують контракти музикантам і призначають керівників оркестру, — прямий шлях до втрати місця праці, бо, за словами директора філармонії Андрія Савки, близько тридцяти осіб уже отримали догани за такі дії.

Як стало відомо, 25 червня відбулася нарада в директора філармонії, котрий уже вкотре намагається знайти порозуміння, запрошуючи пікетувальників до себе, а не на публіку.

P. S. Наступного дня ситуацію за участю усіх сторін конфлікту вивчали в кабінеті начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА В. Федорака.

Леся ТУГАЙ, "Галичина"