Прикарпатські озимі та трави добре перебули зиму


У доброму стані знаходяться 94,3 відс. озимих на зерно, у задовільному – 5 відс., а слабкі та зріджені – 0,7 відсотків. Ріпак у доброму стані – 90,6 відс., у задовільному – 5,1 відс., слабкому та зрідженому – 4,3 відсотків. Глибина промерзання ґрунту на полях зимуючих культур становить 2-5 см.

Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих зернових культур, багаторічних трав та плодових дерев були переважно сприятливими. Загрози масовому вимерзанню озимих культур не має. За даними проведеного моніторингу озимі культури та багаторічні трави знаходяться у стані зимового спокою, їхня перезимівля відбувається задовільно.

Відбір монолітів озимих культур засвідчують високу життєздатність рослин озимих пшениці та ячменю і озимого ріпаку (98-100 відс. рослин). Рослини перебувають у фазах 3-й листок – кущення, при їх відрощуванні мають добру регенераційну здатність.

В області розпочато підживлення озимих культур. У Городенківському районі підживлено 1098 га пшениці, 481 га ячменю та 1434 га озимого ріпаку, а в Тлумацькому районі – 450 га пшениці.

Довідково: Під урожай 2019 року посіяно 51,8 тис. га озимої пшениці; 3,6 тис. га озимого жита, 11,1 тис. га озимого ячменю та 27,7 тис га озимого ріпаку.