Прикарпатські підлітки найбільше читають твори Дена Брауна, Джоан Роулінг та Всеволода Нестайка


Кожне покоління має свої книжки, які читає, і героїв, якими захоплюється. Іноді так трапляється, що книжки та герої «кочують» з покоління в покоління.

Працівники Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей розповіли журналістові газети «Галичина», які книжки найпопулярніші серед сучасних дітей. Тож інформація від них стане для батьків чудовою підказкою, які саме твори подарувати своїм малюкам, аби заохотити їх до мандрівки цікавим світом літератури.

Директор Івано-Франківської обласної бібліотеки для дітей Ірина Тацакович каже, що сучасні дітлахи – шанувальники книжок.

«Ті, хто каже, що діти не читають, помиляються, бо не бачать, як багато в бібліотеці буває дітей. Ми спостерігаємо дуже великий наплив відвідувачів під кінець навчального року, коли вже продзвенів останній дзвоник, а вчителі роздали учням списки літератури, рекомендованої для прочитання. Червень, липень – найгарячіша пора. Влітку діти мають час читати, і таки читають», – зауважує моя співрозмовниця.

У списку книжок, найпопулярніших серед дітей 1–4-х класів, – найкращі зразки української та іноземної літератури, зокрема твори Андрія Кокотюхи, Миколи Носова, Сергія Гридіна, Володимира Рутківського, Астрід Ліндгрен, Джанні Родарі, Олександра Волкова, Ено Рауда та інших.

Безсмертні ж твори Всеволода Нестайка є атрибутом щасливого дитинства багатьох поколінь. Пригадую, з якою цікавістю читала його повість «В Країні Сонячних Зайчиків». Радію, що і сучасні діти, котрі живуть в епоху ґаджетів і соціальних мереж, з цікавістю поринають у світ, створений В. Нестайком. Бібліотекарі обласної книгозбірні для дітей кажуть, що учні початкової школи з радістю читають усі твори цього відомого дитячого письменника, проте найчастіше запитують саме про «Дивовижні пригоди в Лісовій школі».

Сашко Дерманський також у списку найпопулярніших письменників. Його трилогія «Чудове чудовисько», пригодницькі повісті «Володар Макуци, або Пригоди вужа Ониська», «Корова часу, або Нові пригоди вужа Ониська» –найпопулярніші. Дітки щороку запитують про ці твори і з радістю та неабиякою цікавістю їх читають.

«Чарлі та шоколадна фабрика», «ВДВ» Роальда Дала, «Кумедна коронація» Джеремі Стронґа, книжкова серія «Дівчинка планети Шостого Місяця» Вітчер Муні, серія про Гаррі Поттера Джоан Роулінг підкорили серця та уяву маленьких франківців, тож вони частенько читають та перечитують і ці твори.

Тарас Прохасько більш відомий своїми «дорослими» творами, втім, дітлахи дуже полюбили його книжку «Хто зробить сніг», написану у співавторстві з художницею Мар’яною Прохасько. Також серед фаворитів – повість-казка Івана Андрусяка «Стефа і її Чакалка», а також – «Про Юлю та Юру», «Дівчата, які в мене закохані» Юрія Нікітінського.

– Діти полюбляють читати сучасних письменників, наприклад, «Джуді Муді» Меґан МакДональд, – розповідає вчитель початкових класів Івано-Франківської ЗШ №21 Христина Дорикевич. – Також читають енциклопедії – особливо вони до вподоби хлопчикам. Якщо дитині цікава енциклопедія, а не книжка, що відкриває казковий світ, звичайно, її потрібно купувати, тим паче, що тепер є дуже багато чудових, гарно ілюстрованих видань. Багато дітей шанують фантастику, читають «Гаррі Поттера», «Дивовижні пригоди у Лісовій школі» Всеволода Нестайка».

В учнів 5–9-х класів техніка читання більш майстерна, тому не дивно, що вони обирають товстіші книжки, та й список фаворитів у них значно більший.

Серія романів про Персі Джексона американського письменника Ріка Ріордана, «Король злодіїв» та «Чорнильна серія» Корнелії Функе, «Дім дивних дітей» Ренсома Ріггза, «Падіння Артура», «Сказання з Небезпечного Королівства» Дж. Р. Р. Толкіна, «Казки Барда Бідла» Джоан Роулінг, «Ерагон» Крістофера Паоліні, «Гармидер у школі» Джеремі Стронґа, серія «Як приборкати дракона» Крессиди Ковелл, «Конрад, або Дитина з бляшанки» Крістін Нестлінґер, «Поліанна» Елеонор Портер, «Мандрівний замок Хаула», «Повітряний замок», «Будинок безлічі шляхів» Діани Вінн Джонс, серія «Дарителі» Катерини Соболь, «Північне сяйво» Філіпа Пулмана, «Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу» Пауля Маара, «Позолочена рибка» Барбари Космовської, «Клас пані Чайки», «Лотерея» Малгожати-Кароліни Пекарської не залежуються на полицях бібліотеки, адже діти частенько про них запитують і залюбки їх читають, поринаючи у вигадані світи, в яких завжди багато пригод. «Чарлі і шоколадна фабрика», «ВДВ», «Матильда» Роальда Дала захоплюють не лише малечу, а й старшу аудиторію.

Не лише казки та пригодницькі романи залюбки читають прикарпатські школярі, іноді і трилери їм подавай, зокрема містичні романи Дена Брауна. Цього року найбільший попит має п’ята частина серії книжок про професора Роберта Ленгдона «Джерело». Книжка побачила світ 2017-го, а вже 2018-го «заговорила» українською. Тож підвищений попит саме до цього роману цілком зрозумілий, адже попередні частини «Ангели і Демони», «Код да Вінчі», «Втрачений символ» та «Інферно» всі, хто хотів, уже прочитали, тож надійшла черга і до «Джерела».

Але не лише іноземних авторів читають підлітки, твори українських письменників також неабияк популярні. Серед фаворитів: «Гімназист і Вогняний змій», «Гімназист і Чорна рука» Андрія Кокотюхи, «Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від переляку №9», «Суперагент 000. Таємниця золотого кенгуру» Лесі Воронини, «Неймовірні пригоди Івана Сили» Олександра Гавроша, «Дракони, вперед!» Каті Штанко, «Королівська обіцянка Марини та Сергія Дяченків», «Русалонька з 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Марини Павленко, «Часодії» Наталі Щерби, серія про Мілу Рудик Алеки Вольських, «Таємниця козацької шаблі» Зірки Мензатюк, «Сторожова застава», тетралогія «Джури» Володимира Рутківського, «Втеча звірів» Галини Пагутяк, «Танок Чугайстра», «Королі Буків, або Таємниця смарагдової книги» Сашка Дерманського, «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» Галини Малик, «Вітька+Галя, або Повість про перше кохання» Валентина Чемериса, серія про Ірку Хортицю Ілони Волинської та Кирила Кащеєва та інші. Культовий український письменник Всеволод Нестайко – також серед найпопулярніших авторів. Більш старших дітлахів захоплюють його «Неймовірні детективи», «Супер «Б» з «фрикадельками», «Чарівний талісман».

І це ще не повний список літератури, яку залюбки читають і перечитують прикарпатські школярі. Головне, що вони таки читають і навіть старанно відвідують обласну бібліотеку для дітей. А за найпопулярнішими книжками, за словами І. Тацакович, навіть шикується чималенька черга.