Прикарпатські підприємці отримали майже 2 мільярди гривень ПДВ


З початку року суб’єкти господарювання Прикарпаття задекларовали до відкодування 866,5 млн.грн. податку на додану вартість. Із врахуванням залишків невідшкодованих сум попередніх періодів у поточному році 103 платникам держава відшкодувала 1 млрд. 938 млн. грн. ПДВ, зазначають у прес-службі головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області.

Зокрема, платникам податків Долинського району відшкодовано 6,5 млн. грн. Однак, в автоматичному режимі відшкодування ПДВ отримав лише один платник Долинщини із шістнадцяти, які заявили до відшкодування, зазначає начальник головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області Віктор Рахміль.

Разом з тим, 9 платників позбулись права на отримання автоматичного бюджетного відшкодування через недотримання рівня заробітної плати працівників, встановленого законодавством. У Калуському районі відшкодовано 1175,4 млн. грн. ПДВ; автоматичне бюджетне відшкодування отримали лише 6 суб’єктів господарювання із шістнадцяти; через низьку зарплату «автоматом» не скористались сім  підприємств. За словами Віктора Рахміля, автоматична система відшкодування податку на додану вартість стимулює представників бізнесу до більш відповідального ставлення до своєї справи, яка дозволяє отримати економічний ефект без зайвих труднощів». 

За словами Віктора Рахміля, основною перешкодою для отримання права на автоматичне відшкодування ПДВ є невідповідність рівня середньої заробітної плати по підприємствах району, які декларують суми ПДВ до відшкодування. Згідно Податкового кодексу України цей рівень повинен у 2,5 раза перевищувати мінімальну заробітну плату, встановлену чинним законодавством в кожному періоді протягом чотирьох останніх кварталів.