Прикарпатські платники сплатили за землю майже 140 мільйонів гривень


За повідомленням начальника відділу місцевих, ресурсних, рентних, неподаткових та митних платежів Головного управління Міндоходів у Івано-Франківській області Валентини Мельник, станом на 01.10.2013 від платників надійшло 139,7 млн.грн. плати за землю, у тому числі 118 млн.грн. від юридичних осіб та 21,7 млн.грн. від фізичних. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 6,6 млн.грн., в основному за рахунок орендної плати за землю.

Нагадуємо, власники земельних ділянок – фізичні особи сплачують земельний податок та орендну плату за землю протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.287.5 ст. 287 Податкового кодексу України - надалі ПКУ), а юридичні особи та фізичні особи-підприємці – щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. 

При цьому, від сплати земельного податку звільняються пенсіонери за віком, інваліди першої та другої груп, ветерани війни, громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років (ст. 281 ПКУ). Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, передбачених законодавством.

Для отримання пільги громадянин - власник земельної ділянки має подати до органу Міндоходів за її місцезнаходженням заяву та документи, які посвідчують його право на пільгу.