Прикарпатські правоохоронці полюють на макові посіви


На Прикарпатті правоохоронці проводять профілактичні заходи під умовно назвою «Мак»

Працівники прикарпатської поліції в період з 25 травня по 28 вересня цього року здійснюють комплекс оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення та знищення незаконних посівів нарковмісних рослин маку та конопель, перекриття каналів надходження наркозасобів до споживачів та недопущення в незаконний обіг наркосировини рослинного походження.

В рамках операції правоохоронці нагадують, що посіви снотворного маку та конопель в Україні дозволені лише спеціалізованим підприємствам, які отримали відповідну ліцензію, дозвіл та здійснюють відповідну охорону посівів, а також закликають мешканців краю не порушувати законодавство у сфері їх культивування. 

Звертаємо увагу громадян, що за незаконний посів або вирощування нарковмісних рослин їм загрожує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.
Зокрема, відповідно до ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до 100 рослин чи конопель у кількості до 10 рослин передбачено покарання у вигляді штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних нарковмісних рослин", - зазначають у поліції.

Якщо ж кількість таких рослин більша, то особі, яка їх вирощувала, загрожує кримінальна відповідальність. Згідно статті 310 Кримінального кодексу України, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин чи конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин – караються штрафом від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Крім того, відповідно до ч. 2 вказаної статті якщо такі дії вчинила особа, яка була засуджена за цією статтею, чи яка раніше вчинила один із злочинів передбачених статтями 307, 309, 311, 317 цього Кодексу або вчинені за попередньою змовою групою осіб з метою збуту, а також незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин, то за це законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Тож, застерігаємо громадян дотримуватися законодавчих вимог та не допускати подібних порушень, щоб не потрапити у конфлікт із Законом, пише Сектор комунікації поліції в Івано-Франківській області.