Прикарпатські роботодавці не поспішають працевлаштовувати молодь


Статистика свідчить, що на рівень зайнятості молоді, насамперед випускників, впливає вiдсутнiсть практичного досвiду роботи за фахом, тож більшість роботодавців надають перевагу досвідченим працівникам.

Багато роботодавців набирають працівників без досвіду роботи, але при цьому пропонуючи низьку заробітну плату, що не влаштовує  молодь. Про це пише обласна служба зайнятості.

«Важливою ознакою становища молодi на ринку працi протягом oстанніх років є диспропорцiя мiж пропозицiєю та попитом на робочу силу, наявнiсть надлишку молодіжної робочої сили на ринку праці з вищою освітою.  Як наслідок, багато випускників навчальних закладів не вдається працевлаштувати згідно отриманого фаху», - інформує директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк.

Тому необхідно здійснювати підготовку молодих спеціалістів у вищих навчальних закладах з урахуванням ринкових вимог, забезпечити приведення навчальних програм навчальних закладів у відповідність до потреб ринку праці, зменшити кількість держзамовлень на ті спеціальності, потреба у яких відсутня на ринку праці.

Якщо аналізувати 2017 рік, то у минулому році на обліку в службі зайнятості області перебували  14,0 тис. молодих громадян у віці до 35 років, які мали статус безробітного, що становить 42,0% від загальної чисельності безробітних, які перебували на обліку в службі зайнятості. За цей період за направленням центрів зайнятості працевлаштовано 3,7 тис. молодих осіб у віці до 35 років з числа безробітних, що становить 36,0% від загальної чисельності працевлаштованих осіб, які мали статус безробітного.

З метою підвищення рівня зайнятості молоді в області налагоджено тісну співпрацю з навчальними закладами. Зокрема укладено угоду про співпрацю між Івано-Франківським обласним центром зайнятості та Державним вищим навчальним закладом «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», між Івано-Франківським обласним центром зайнятості та Приватним вищим навчальним закладом Івано-Франківським університетом права імені Короля Данила Галицького. Налагоджену тісну співпрацю з обласним, міськими, районними військкоматами щодо вирішення питань працевлаштування молоді шляхом проходження військової служби за контрактом. 

Продовжується робота щодо використання  економічних стимулів для роботодавців по створенню на підприємствах нових місць праці, зокрема для молоді, якій надається перше робоче місце, з виплатою компенсації витрат роботодавцям у розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Протягом  січня-липня 2018  року на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцям у розмірі єдиного соціального внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за направленням служби зайнятості працевлаштовано 559 осіб, з яких 227 осіб з числа молоді.