Прикарпатські рятувальники закликають дотримуватись правил пожежної безпеки


Рятувальники Прикарпаття заликають громадян дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті.

Про це йдеться у повідомленні ДСНС в Івано-Франківській області.

Адже, як свідчить статистика, з початку року на Прикарпатті виникло близько сотні пожеж через порушення громадянами правил пожежної безпеки при експлуатації електроустановок, що становить більше 35%  відсотків від загальної кількості випадків.

Фахівці зазначають, що найбільш поширеною причиною пожеж, яка пов’язана з аварійними режимами роботи електрогосподарства, є порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації та влаштування електроустановок, а похідними цієї причини є коротке замикання, порушення електромонтажу електроустановок та електромереж, порушення правил пожежної безпеки під час експлуатації електропобутових приладів, порушення правил технічної експлуатації електроустановок.  

Конкретні факти свідчать, що  в переважній більшості випадках, такі пожежі стаються в помешканнях громадян. В кожній оселі люди користуються електрикою та різноманітними електропобутовими приладами. Однак, інколи пересічні громадяни забувають про елементарні правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися в побуті, зокрема під час експлуатації електричних мереж та побутових електроприладів. В свою чергу, така необачність призводить до біди: вогонь знищує майно, надбане роками, а інколи і забирає людське життя.

Спеціалісти зауважують, що основними причинами виникнення короткого замикання є стара або пошкоджена електропроводка, монтаж електропроводки, виконаний з порушеннями, електроприлади, що не відповідають умовам електробезпеки, ослаблення місць з'єднання електропроводів, випадкові обриви ліній.

Щоб запобігти виникненню пожеж, пов’язаних з аварійними режимами роботи електрогосподарства, Управління ДСНС в області застерігає громадян дотримуватись відповідних правил пожежної безпеки в побуті, зокрема, користуватися тільки справним, сертифікованим електрообладнанням та електроустаткуванням, ні в якому разі самостійно не проводити електромонтажні роботи, при потребі звертатися до спеціалістів, які пройшли відповідне навчання та мають дозвіл і ліцензію на проведення робіт підвищеної небезпеки, дотримуватись елементарних правил пожежної безпеки при користуванні побутовими електроприладами.