Прикарпатського посадовця-корупціонера покарали штрафом, меншим за хабар


Богородчанський районний суд виніс вирок начальнику Богородчанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Юрію Сурмачевському.

Як відомо, Сурмачевського затримали у липні за отримання 30 тисяч гривень хабаря.

Правоохоронці відкрили провадження за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України – одержання неправомірної вигоди службовою особою у великому розмірі, пише КУРС.

Однак до суду прокуратура передала провадження за значно м’якшою статтею, за ч. 2 ст. 369-2 КК  України – зловживання впливом.

Як йдеться у вироку суду, до Сурмачевського звернувся чоловік, щоб отримати консультацію з приводу закриття виконавчих проваджень щодо накладення на нього штрафів за порушення адміністративного законодавства.

Сурмачевський за 30 тисяч гривень обіцяв закрити провадження та не звертатися в суд з поданням про тимчасове обмеження виїзду за межі України, оскільки на заявника неодноразово накладалися адміністративні стягнення, в тому числі і за порушення митного законодавства.

26 липня посадовець отримав першу частину хабаря у розмірі 10 000 гривень у своєму авто в Івано-Франківську, а 29 липня другу – 20 000 грн – у своєму кабінеті, де і був затриманий.

Суд визнав його винним у «зловживанні впливом» та призначив покарання у вигляді штрафу 15 300 грн. Ще 3768,24 грн обвинувачений має заплатити за проведення експертиз.

Суд не заборонив Сурмачевському обіймати посади, тож чиновник може продовжити працювати начальником Богородчанського районного відділу державної виконавчої служби.