Прикарпатських дільничних вчили запобігати та протидіяти домашньому насильству по-новому


Тепер правоохоронці, які приїжджають на виклик по домашньому насильству, зможуть подбати про безпеку жертви, одразу виписавши кривднику терміновий припис.

Сьогодні, 14 листопада, в Косівському відділі поліції керівництво Управління превентивної діяльності в області провели кущові заняття  по вивченню Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Розповіли і про діючі нормативно-правові акти, що стосуються цього напрямку.

В заході взяли участь дільничні офіцерів поліції Косівського, Снятинського та Верховинського відділів та відділень поліції. Окрім  того, такі заняття були проведені в Надвірнянському  та Коломийському відділі.

Протидія домашньому насильству є ефективним заходом у комплексі профілактики правопорушень та потребує чіткої взаємодії правоохоронців з представниками соціальних служб та громади, які мають вчасно інформувати про виявлені факти насильства.

За 10 місяців поточного року зареєстровано 2573 заяв та повідомлень про вчинення такого правопорушення. Складено 2350 адмінпротоколів за ст. 173-2 КУпАП. По 31 випадку розпочато досудове розслідування. Щодо нововведень, термінові заборонні приписи працівниками поліції не застосовувалися через юридичні питання на рівні держави.

Правоохоронці, які приїжджають на виклик щодо вчинення домашнього насильства, зможуть подбати про безпеку жертви, одразу виписавши кривднику терміновий припис. Такий припис накладатиме на правопорушника зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи і міститиме заборону на вхід та перебування в цьому місці.  Крім того,  заборонятиме кривднику в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Сектор комунікації поліції Івано-Франківщини