Прикарпатських випускників закликають виробляти ID-картки, бо на носі ЗНО


Впровадження в Україні ID-картки, як нового виду документа викликало значний ажіотаж серед прикарпатців.

Як повідомили Бліц-Інфо у прес-службі управління Державної міграційної служби в Івано-Франківській області, в 2017 році в області оформлено громадянам 40 409 паспортів громадянина України нового зразка, тобто у формі ID-картки. І якщо з закордонними паспортами зараз в області сильний ажіотаж і люди змушені чекати по кілька місяців, то з ID-картками ситуація вже покращилась.

«Вже трохи спали об’єми замовлень. Восени люди виробляли субсидії і діти, яким виповнилося 14 років вже мали подавати паспортні дані. Адже новим законодавством перший паспорт громадянина України діти отримують по досягненню 14 років. Тож якщо раніше можна було дати свідоцтво про народження, то зараз жорстко поставили вимогу про паспорт. Відповідно всі кинулись робити документи», - зазначає керівник прес-служби обласного ДМС Василь Гультайчук.

Водночас Гультайчук наголошує, що незабаром будуть проводити пробні ЗНО і випускники також будуть виготовляти паспорти, аби взяти участь в тестуванні.

«Єдине, що просимо дітей не чекати до останнього дня. Адже на ID-картку треба чекати не менше місяця. Раніше книжечку можна було отримати за день-два, а зараз потрібно відбитки пальців, електронна фотографія, електронний підпис. Це вже захищений документ і на його виготовлення потрібно більше часу. Тож щоб уникнути ажіотажу і великих черг, радимо вже зараз звернутися за оформленням», - закликає прес-секретар.

За словами Василя Гультайчука, зараз по ID-картці навіть поїхати у Туреччину на відпочинок, тож на початку літа кількість бажаючих оформити такий документ збільшиться.

«Окрім дітей оформляють такі паспорти і дорослі: хтось втратив, в когось діти знищили чи попрали з одягом. Зараз вже не виготовляють паспорти у вигляді книжечки, тільки картки. Проте в кого є у вигляді книжечці, то не обов’язково її змінювати. При досягненні 25 і 45 років достатньо просто звернутися у ЦНАП і вклеїти нове фото. Водночас жінки, які вийшли заміж і змінили прізвище, вже будуть виготовляти ID-картки», - пояснює посадовець.