Прикарпатським медикам боргують понад 40 мільйонів зарплати


Заборгованість заробітної плати працівникам медичних установ Прикарпаття знову зростає.

Шляхи вирішення проблеми обговорили на комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, йдеться у сюжеті ОТБ “Галичина”..

Питання заборгованості заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я на Прикарпатті не вирішується вже протягом декількох років. Загальна сума боргу наразі становить понад 40 мільйонів гривень. Більше десяти з них є протермінованою.

“Станом на 1 травня є проблема в місті Івано-Франківську, Коломийському районі і, здається, по місту Бурштин. На червень місяць додається ще декілька районів. А вже на перше липня це буде і Коломийський, Косівський, Богородчанський, Верховинський, Тлумацький, Рогатинський, Долинський райони, місто Бурштин і Яблунівська ОТГ”, – каже Манолій Піцуряк, голова комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Натомість, за словами фахівців ті медичні заклади, які підпорядковані Департаменту охорони здоров’я та фінансуються з обласного бюджету забезпечені заробітною платою до кінця року. Для інших установ кошти також вже передбачено.

“Ті райони, які не забезпечені до кінця року ми передбачаємо забезпеченість понад 130 мільйонів гривень. Ми пропонували всім головам РДА, всім керівникам закладів охорони здоров’я, які надають вторинну медичну допомогу, переглянути колективні договори. Це допоможе зменшити соціальну напругу. Ситуацію виріняє півроку”, – заявив Микола Стовбан, директор Департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

В департаменті фінансів ОДА розповідають, що кошти в бюджетах окремих районів є, щоправда на виплату зарплати їх скеровують в незначних сумах.