Прикарпатським медикам заборгували понад 41 мільйон зарплатні


Сьогодні, 21 серпня в Івано-Франківську відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Серед іншого, депутати розглянули питання «Про стан виплати заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я  області. Проблемні питання та шляхи їх вирішення», інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

«На сьогодні виступає катастрофічна ситуація з виплатою зарплат працівникам бюджетної сфери. Якщо освіта цього не бачить, бо фінансується частково й з міського бюджету, то в медицині йде геноцид», - наголосив голова медичної комісії Манолій Піцуряк.

За словами заступниці директора департаменту фінансів ОДА Ганни Качур, наразі заборгованість з виплати зарплати складає понад 41 мільйон гривень. Зокрема, в Івано-Франківську заборгованість складає – 6,9 мільйони, Богородчанському районі – 3,2 мільйони, Верховинському – 1,8 мільйони, Галицькому – 331 тисяч гривень, Городенківському – 2,38 мільйони, Коломийському – 3,8 мільйони, Косівському – 5, 218 мільйони, Рогатинському – 3, 461 мільйони та Тлумацькому – 3,299 мільйони.

Качур додала, що найбільш незабезпеченими є заклади у Рогатинському, Тлумацькому, Косівському, Богородчанському та Верховинському районах.

За її словами, у районах вживаються методи для скорочення заборгованості. Окрім того, районам виділяються дотації на виплату заборгованості.

Заступник керівника департаменту охорони здоров’я Віталій Федорів розповів, що цього року вже додатково було направлено 93,9 мільйони гривень, однак навіть цей ресурс не дозволяє повністю виплатити заборгованість у закладах охорони. За його словами, наразі заборгованість складає 41,5 мільйони гривень. Водночас очікувана заборгованість на 1 вересня буде 91 мільйон гривень, а на 1 жовтня – 121 мільйони гривень.

У підсумку члени комісії вирішили підготувати та винести на розгляд сесії облради питання про стан виплати заробітної плати.