Прикарпатський економіст пояснив чому в Україні ціни вдвічі дорожчі ніж у Польщі


В Україні, де мінімальна зарплата становить 3700 гривень, стрімко зростають ціни на продукти харчування. Зокрема, кілограм свинини у нас коштує 120-170 гривень, літр молока – 23-28 гривень.

А зовсім недалеко, у сусідній Польщі, де мінімальна заробітна плата майже 16 тисяч гривень, а середня – понад 30 тисяч гривень, молоко коштує 12-14 гривень, а свинина від 65 гривень.

Вголос порівняв ціни у польських супермаркетах та українських (за курсом 7,6 грн за 1 злотий). Різниця – просто вражаюча.

Продукт

Ціна в Україні в грн.

Ціна у Польщі в грн..

Молоко

23-28 грн

12-18

Куряче стегно

68

38

Помідор сливка

9-12

6,5

Свиняча лопатка

120

67

Сік яблучний

19-28

15

Гриб печериця

45-60

23

Філе індика

107

57

Куряча четвертина

47

23-29

Йогурт

19,8 (280 грам)

23,5 (400 грам)

Аналіз цін у польських супермаркетах «Тesco» і «Biedronka» та українських роздрібних мереж.

Однакові ціни у Польщі та Україні  хіба на хліб та хлібобулочні вироби, газовані води. Разом з тим рибу та вироби із неї у Польщі можна придбати за значно дешевшими цінами.  

Фото, зроблене в одному із польських супермаркетів. Автор - Мар’ян Заблоцький

Чому в і без того бідній Україні продукти настільки дорогі у порівнянні з Польщею? Про це розповів коломиянин Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

«На аграрному ринку уже є монополії»

Високі ціни на продукти харчування в Україні пояснюються декількома факторами. Перший – це зростання вартості енергоресурсів. В Україні для приватних підприємств вартість газу та електрики зростає дуже високими темпами. Вагомим чинником, який впливає на ціни – це і девальвація гривні. У нас також відбувається постійне здорожчання імпортних продуктів. Впливає на ціни в Україні і те, що українські аграрні виробники більшу частку своєї продукції експортують закордон, а те, що залишилося – продають на внутрішньому ринку. І таким чином ціни у нас є високими.

У Польщі ж стабільний курс злотого, він не змінюється протягом уже кількох років. У нас же гривня постійно падає, відбувається інфляція. У поляків також вищий ступінь конкуренції серед місцевих компаній. У нас навіть на аграрному ринку уже утворюються монополії.