Прикарпатський професійний футбол: в продовження теми


Блогер нашого сайту Demian підняв не так давно дуже болючу та актуальну тему, яку не можна замовчувати - коли в Івано-Франківську з'явиться професійна футбольна команда?
В це було дуже складно повірити якихось років 10 назад, здавалося що такого ніколи не станеться. Але, нажаль, найгірші прогнози справдилися і Івано-Франківськ та й вся область залишився без футбольної команди професійного рівня. Чому так? Хто в цьому винуватий? Кожен, думаю, зможе сам дати відповіді на ці запитання. Хотілось би акцентувати увагу на трохи іншому.
Коли відродиться професійний футбол в Івано-Франківську та що для цього потрібно? Але не як передвиборчий політичний проект перед черговими виборами, а повноцінна структура, яка діятиме саме з метою гри в футбол, а не вирішення інших цілей.
Скажете Ви, немає в нас олігархів, які готові б були вкласти в футбол (збиткову справу) гроші. І будете частково праві. Та не лише в грошах справа. По-перше, ніхто ж говорить про те, що команда повинна грати одразу в першій лізі чи ПЛ. А по-друге, а Ви впевнені, що немає взагалі людей, які б могли (саме "могли", а не "хотіли") виділити кошти на функціонування команди?
Давайте поглянемо на ситуацію, яка склалася на даний момент в сусідніх з нами областях. Львівська область може похвалитися двами професійними командами ("Карпати" Львів, "Скала" Стрий), Тернопільська - двома ("Нива" та ФК "Тернопіль"), Чернівецька - однією, яка впритул наблизилась цього року до виходу до ПЛ ("Буковина"), Закарпатська - однією, що є учасником української ПЛ ("Говерла"). За Заході України лише Івано-Франківська та Рівненська область не має жодного професійного клубу. Та невже ми найбідніша область? Невже ми такі зледенні, що в 250-ти тисячному обласному центрі є лише одна аматорська команда, що змагається в чемпіонаті області. При всій повазі до МФК "Ніка-Тепловик" та людей, які роблять все можливе для того, щоб клуб існував, не нормально, що саме ця аматорська команда (середняк чемпіонату області)  є провідною в Івано-Франківську. Для прикладу, Ви можете собі уявити, щоб "аматорський" ФК "Оболонь-Бровар", який змагається в чемпіонаті ААФУ, був флагманом футболу м.Києва. Я, наприклад, ні. А от в нас саме така ситуація. Сумно стає від цього.
А найгірше те, що всі з цим змирилися. Й так добре. Перед черговими виборами, якщо буде потрібно, черговий кандидат (можливо й "тушка") створить "професійну" команду, яка пограє в футбол трохи, до моменту закриття виборчих дільниць.
А найбільша вина в цій ситуації, на мою думку, лежить на владі. На всіх разом взятих очільниках нашого краю. Чому? Поясню свою позицію.
Декілька років назад, після першої "бронзи" харківського "Металіста" довелось читати інтерв'ю президента клубу Ярославського. Так от він відкрито сказав, що не являється футбольним вболівальником. Футбол - для нього був другорядним (в кращому випадку). Але йому запропонували допомогти клубу і він "втягнувся". Так от наша влада винувата не в тому, що не виділила кошти з бюджету, яких і так немає. А, насамперед, не заохотила, не запросила, не створила прозорі умови, за яких хтось вкладе кошти. 
Немає в Івано-Франківську й людини, яка б хотіла щось створити. Не для заробітку власного чи якихось інших преференцій. Немає в обласному центрі свого Дмитра Лащука (перший президент ФК "Карпати" Коломия), який просто б хотів перемагати з цією командою. Звичайно, на радість собі та всім жителям міста з славними футбольними традиціями. От доки не з'явиться ініціатор, і не буде команди.
Для того, щоб вийти на професійний рівень, потрібно пограти декілька років на аматорськму рівні, поступово формуючи боєздатний колектив.
Тому, насамперед, проблема не в грошах. Так як навіть на аматорському рівні Івано-Франківськ давно здав свої позиції. Відсутнє бажання щось створювати. Всім і так добре. Чекаємо, що хтось має прийти і все нам організувати.
Соромно, що в Івано-Франківську немає професійної футбольної команди, якою б гордилися жителі міста. І не має значення як вона б називалась - "Спартак", "Прикарпаття", "Чорногора" чи просто - "Франківськ"...
 
Трайтурак Роман, sport.if.ua