Прикарпатський університет отримав грант від Польщі на понад 1 млн євро


Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника отримав від Міністерства інвестицій і розвитку Республіки Польщі грант на суму 1 млн 53 тис євро в рамках програми ЄС транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна.

Про це повідомили в прес-службі Прикарпатського університету ім. В.Стефаника

Грант покликаний реалізувати проект Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван для потреб високогірного рятувального центру.

Підписання Грантової угоди відбулося у рамках українсько-польської наради експертів щодо відновлення астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) та створення на її основі Міжнародного наукового центру Обсерваторія Прикарпатського університету та Варшавського університету (Республіка Польща). У ній взяли участь представники університетів, органів державної влади, місцевого самоврядування та проектних установ обох країн.

Концепція запропонована Прикарпатським національним університетом полягає у створенні так званого трансформера, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій.

"Цей грант досить складний з точки зору виконання. Зокрема, близько 50 відсотків грантових коштів буде спрямовано на ремонт, відновлення та адаптацію приміщень обсерваторії для потреб рятувальних служб і наукового центру. Проект розраховано на два роки, але фактично у нас є лише півроку на реалізацію запланованого, адже реально в умовах високогір’я вести будівельні роботи можна не більше трьох місяців на рік", – пояснив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

"Рішення про надання грантової допомоги саме цьому проекту було прийнято нами у грудні, а вже сьогодні підписано цей проект, тож ми робимо все, що від нас залежить, аби задум було якнайшвидше реалізовано. Ми дуже раді, що його реалізація підвищить безпеку у Карпатах", — підкреслив представник Міністерства розвитку і інвестицій Республіки Польща Рафал Балінській.