Прикарпаття найбільше експортує до Росії та країн ЄС


Обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності Івано-Франківської області за січень–квітень 2013р. становили 144,0 млн.дол.США, імпорту – 157,1 млн.дол.США.

Проти січня–квітня 2012р.  обсяги експорту склали 44,3%, імпорту – 47,1%.

Про це Головне управління статистики.

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з  79 країн світу. До країн СНД було експортовано третину усіх  товарів, до країн  Європейського Союзу – понад 45%.

Імпорт з країн СНД становив  близько 10%  від його загального обсягу, з  країн Європейського Союзу – дві третини.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації, Румунії, Йорданії, Італії, Німеччини, Чехії, Білорусі та Туреччини.

В обсягах  імпорту вагомими були надходження з Німеччини, Польщі, Російської  Федерації, Китаю, Італії, Чехії, Саудівської Аравії, Нідерландів та Угорщини. 

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали  механічні та електричні машини, деревина і вироби з деревини, паперу та картону та продукти тваринного походження.

Вагомими були і обсяги  відвантажень пластмас, полімерних матеріалів, продукції хімічної і пов’язаних з нею галузей промисловості, текстильних матеріалів та текстильних виробів,  шкур необроб­лених, шкір вичищених, залишків і відходів харчової промисловості.

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги  механічних і електричних машин, полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, паперу та  картону.

У зовнішньоторговельних операціях товарами провідне місце займали  підприємства міст Івано-Франківська та Калуша.