Прикарпаття зменшить використання газу на 50%


В області буде виконано Доручення Президента України щодо скорочення на 50% споживання дорого російського газу

В облдержадміністрації відбулася нарада за участю Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Темника. Міністр поінформував учасників наради, керівників області, голів райдержадміністрацій, голів районних рад, міських голів міст обласного значення, фахівців у галузях будівництва і ЖКГ про основні напрямки роботи профільного міністерства. 

 

Пріоритетними, зокрема, є залучення кредитних інвестицій, модернізація систем водопостачання, використання альтернативних видів енергопостачання, оновлення житлових будинків, ремонт ліфтів, актуалізація існуючих генеральних планів територій тощо. 

 

«Одне з основних завдань – прописати таку політику і такі умови, щоб в галузь житлово-комунального господарства міг зайти інвестор, - наголосив Геннадій Темник. – Без інвестицій, ефективного власника і надавача послуг ми галузь не піднімемо. Потенціал галузі оцінюється майже в 500 мільярдів гривень». 

 

Від присутніх на нараді керівників місцевої влади прозвучали пропозиції передати функції Архбудконтролю в міста обласного підпорядкування; «звернути особливу увагу» на розвиток комунальних служб у сільській місцевості; вдосконалити систему відшкодування різниці у комунальних тарифах тощо. 

 

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України запевнив: політика Уряду і Президента спрямована на недопущення підвищення тарифів на комунальні послуги. «Такого підвищення не буде», - переконаний Геннадій Темник. Цьому, за його словами, сприятиме в тому числі й використання альтернативних видів енергопостачання. 

 

«В області буде виконано Доручення Президента зі скорочення споживання газу на 50%, - поінформував голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. – Проводяться відповідні заходи з переведення цілого ряду котелень на альтернативні джерела енергії. Ця робота ведеться практично в усій області». 

 

Голова ОДА розповів про введення в експлуатацію першої в краї сонячної електростанції у Богородчанському районі, використання палетів, успішне проведення експерименту з вирощування енергетичної верби на Коломийщині. 

 

«Це наші величезні резерви, які дають можливість не піднімати ціни на житлово-комунальні послуги, а навпаки – знижувати, - вважає Михайло Вишиванюк. – Незважаючи на величезну ціну на газ, яку ми платимо Росії, Президент пішов на те, щоб ціну на житлово-комунальні послуги не піднімати. А основна складова в житлово-комунальних послугах – це енергія». 

 

У міністерській нараді взяв участь перший заступник голови ОДА Василь Плавюк, заступники голови ОДА Ігор Зварич, Руслан Гусак, заступник голови обласної ради Остап Дзеса.