«Прикарпаттяобленерго» розпочало сезон чистки елетропередач


«Прикарпаттяобленерго» оголошує початок сезону чистки трас повітряних ліній електропередавання 0,4-10 кВ.

Чистка трас розподільчих електроліній проводиться для того, щоб не допустити нещасних випадків через ураження електричним струмом, попередити пошкодження електроліній та підвищити надійність електропостачання в зимовий період. Організовується така чистка охоронної зони електроліній щорічно, у період, коли це не шкодить росту дерев та кущів (за рекомендаціями екологів - з 15 жовтня до 15 квітня). Обрізування гілок на власних присадибних ділянках та на подвір’ях мешканців – обов’язок самих господарів. Вона має відбуватися організовано, у чітко визначені енергопостачальною компанією терміни.

Для організації роботи з розчищення трас електроліній у всіх районах електромереж розробляються відповідні графіки, які оприлюднюються через районні газети, доводяться до сільських голів та споживачів. Для кожної ділянки електромереж (населеного пункту) визначається час вимкнення. На той момент організовується допуск людей в охоронну зону електроліній 0,4 кіловольт, які розміщені на території підприємств, установ, організацій, господарських дворів та фермерських господарств. Це робиться для того, щоб власники усіх без винятку насаджень могли провести чистку трас електроліній на своїх обійстях без загрози для свого здоров’я та життя.

«Отримавши дозвіл від філії (РЕМ), самі господарі мають проводити обрізування дерев та кущів згідно з графіком енергопідприємства, який публікується у районних газетах та доводиться до відома сільрад, - пояснює заступник технічного директора ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Володимир Бондаренко. - Виробничі бригади районів електричних мереж обрізують насадження тільки біля будинків і присадибних ділянок інвалідів, одиноких перестарілих та пенсіонерів, а також поблизу електроліній напругою 10 кіловольт і вище. В усіх інших випадках мешканці господарюють на своїх територіях самостійно».
Недотримання вимог щодо обрізування гілок дерев та кущів поблизу електроліній загрожує власникам насаджень притягненням до адміністративної відповідальності. Після огляду траси щодо порушників складаються адмінпротоколи. «Необрізані гілки дерев біля власного дому – це міна вповільненої дії, - пояснює Володимир Бондаренко. - Це реальна небезпека ураження струмом для найрідніших, зокрема дітей. Крім того, зрозуміло, що під час сильного вітру дерева, що знаходяться у безпосередній близькості від лінії, можуть замкнути її, а під час буревію – спричинити обрив проводу. Загалом більшість відключень електропостачання під час негоди і далі відбувається через падіння гілок дерев на проводи».

Тож енергетики сподіваються, що спільними зусиллями сезон чистки трас електроліній вдасться провести чітко та організовано.