Психотерапевт розповіла, як боротися з осінньою депресією


Дні стають усе холоднішими, сірішими, мокрішими… Вечори усе довшими, темнішими, безнадійнішими. І усе частіше з’являється небажання зранку «вилазити» з тепленького ліжка, щось робити, кудись йти. І друзям по телефону жаліємося, що нам сумно, нудно і якось апатично. Простіше – у нас «осіння депресія». Чи існує вона насправді, і як побороти цей неприємний стан?

Про це розпитуємо у психотерапевта Русани Остапович.

- Невже осінь винна у нашому поганому, часом пригніченому настрої? Що означає «осіння депресія»? Які її ознаки?

-  Думаю, що сама осінь тут зовсім ні до чого, і вона навіть не здогадується про свій статус найдепресивнішої пори року. Якби ви жили по той бік екватора, то здивувалися б, яка там весела осінь. Звичайно, що є різні біоритми, як у природи, так і у кожної людини – саме вони впливають на таке явище, як «осіння депресія». Перш за все на фізіологічному рівні раптове зменшення дози Сонця впливає на людину дещо пригнічуюче. Коли дощить і навколо сіро, то чого можна очікувати від власних думок? Ознаками такої депресії, як і будь-якої іншої, є апатія, дратівливість, бажання безпричинно плакати, сонливість, не бажання будь-що робити чи жити.

- Які люди найбільш схильні до такої сезонної хандри?

Звісно, що є люди з підвищеним ризиком "підхопити" депресію восени. Це люди, які полюбляють жалітися на життя, які працюють від дзвінка до дзвінка, люди, які вживають психотропні речовини, алкоголь. Це також самотні люди і люди, які є закритими - тримають в собі усе, не діляться ні з ким, нещасні люди, люди, які живуть і роблять щось із примусу. Цей список можна продовжувати, але я думаю, що у нашому місті переважна кількість франківців - щасливі, тож «щеплені» від депресії!

- А діти можуть «хворіти» депресією?

- Дитяча депресія рідко коли залежить від пори року, частіше від «погоди» у сім’ї. Осінь для дитини - це кольорові купи листя, в яке можна стрибати, це калюжі, від яких стільки бризок, це повне небо птахів і такі любимі парасольки. Дощить - значить можна дивитись мультики, чи переодягти кота в одежу молодших братиків чи сестричок. Осінь - це весело! Але якщо у сім’ї постійні сварки, непорозуміння, чи сім’я неповна, неблагополучна, то у дитини може розвинутися депресія. Але у таких випадках обов’язково потрібно звернутися до спеціаліста, бо подальше депресування дитини може призвести до великих психологічних проблем в дорослому віці.

- Наскільки небезпечний цей стан і чи може він бути причиною самогубства

Якщо вам погано з самого ранку, як тільки ви прокинулися, то раджу  звернутися до психотерапевта. І краще  не зволікати, бо чим далі затягується депресія, тим важче позбутися її без ліків. Щодо самогубства, тут справа не лише в депресії, а й у багатьох чинниках, таких як – психічний склад особистості, оточення людини, стресові ситуації, мотивація. Можливо, що депресія може виявитися останньою краплею в чаші терпіння...

Чи можливо, що для когось і корисним є такий стан?

Для мене депресія стала ресурсним  фактором, після того як я «познайомилася»  з нею поближче. Такий стан пробуджує  натхнення. Коли дозволити собі подепресувати  свідомо, керувати цим процесом, то результати просто вражаючі!!! Людина не робот і не може постійно бути в тонусі, радіти чи веселитися. Депресія – це своєрідна зупинка, відпочинок від виру емоцій і фізичних надзусиль, які частенько падають на наші плечі.

- Як рятуватися від депресії?

Перш за все це внутрішнє зусилля  над собою. Людина, яка позитивно  мислить, має менше шансів бути «з’їденою» депресією. Людина, яка має сенс у житті, працює на улюбленій роботі, має друзів, займається спортом, не боїться побути наодинці з собою – не депресує, або депресує за потреби )).

Коли на вас все-таки напала хандра – перш за все позаймайтеся спортом, виїдьте на природу, подивіться кілька комедій підряд, зробіть щось таке, чого не робили до цього часу, наприклад – відвідайте гурток танців, намалюйте картину, пофліртуйте чи познайомтесь з кимось, сходіть на диско, потрапте на майстер-клас з хенд-мейду, або пройдіть тренінг (їх зараз безліч), поїдьте погуляти у інше місто. У процесі таких простих дій поступово з’являється інтерес до життя і ви раптом знову оживаєте!!!

- Можливо, часом перевтому ми видаємо за «осінню депресію»?

Є таке поняття, як «вигорання». Його легко сплутати з депресію, а це просто неймовірне виснаження роботою. Тоді допоможе звичайний відпочинок, чи зміна діяльності на деякий час. Не варто забувати, що коли ви не даєте собі відпочивати, організм зробить це за вас – ви, найімовірніше, захворієте.

Якщо людина уже сама не може вибратися із апатичного заглибленнято що варто робити рідним і друзям?

Якщо бачите, що людина вже досить довго у такому стані, то найкращою допомогою буде зміна обстановки і відвідування кваліфікованого фахівця з психології. - Чи минає «осіння депресія» з кінцем осеніЧи плавно переходить у «зимову сплячку»?

Знову ж таки залежить від людини. Хоча, хто сказав, що «зимова сплячка» це погано? Ведмеді навіть народжують під час зимової сплячки, не відчуваючи ніякого дискомфорту)).

Що порадити тим «щасливцям», які ще не спійманні осінньою депресією. Чи можливо її уникнути взагалі?

Мотивуйте себе самі! Шукайте у сірості кольорові плями, одягайтеся яскраво, вигадуйте, згадайте, як були дітьми і живіть з широко розплющеними очима.

Розмовляла Ольга Андріяшко