Письменник Юрій Андрухович вважає, що з президентом Олегом Тягнибоком зростуть сепаратистські настрої


Письменник і перекладач Юрій Андрухович заявив, що не варто ставитись до територіальної цілісності України як до "священної корови". Про це митець сказав в ефірі телеканалу ТВі.

— Я просто вважав і вважаю, що не можна ставитися до територіальної цілісності і єдності як до певної догми, ніби це священна корова, яку ми не можемо взагалі піддати жодному сумніву, — переконує Юрій Андрухович. — Як на мене, все-таки реальний зміст державності і передусім її демократичний чи антидемократичний розвиток — це має бути критерієм. Якщо ціною територіальної єдності буде антидемократичний розвиток, диктатура, то, перепрошую, на біса така територіальна цілісність і єдність, за якої окремо взята людина буде мучитися, а суспільство в цілому буде деградувати?

Письменник також припустив, що якщо через кілька років президентом України стане лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок, то на Сході України і в Криму зростуть сепаратистські настрої.

— Якщо мине 4-5 років і президентом України буде, наприклад, Олег Тягнибок, то, мені здається, там дуже зростуть ці настрої, ці тенденції (щодо від’єднання. — Авт.). А може, й ні. Але, в кожному разі, ми не повинні відразу кидатися як на щось абсолютно татуйоване, заборонене: ось цього не чіпай, це все якісь там московські проекти і так далі. Мені здається, швидше московським проектом є закривання очей на це все і заперечення тих протиріч і тих конфліктів, які нам притаманні і з якими справді щось треба робити.

Щодо можливої федеоралізації України, то Юрій Андрухович висловив наступну думку:

— Але мені здається, що правдивий федеральний устрій в наших умовах неможливий тому, що центр так чи інакше буде вирішувати все, оскільки в нас сьогодні й на найближчі там роки, десятиліття нічого іншого, крім авторитарної моделі, не передбачається. Тобто це буде якась федерація на папері, яка формально зробить ці відмінності між регіонами ще складнішими, повіддаляє їх від себе. А в той же час це буде централістська авторитарна модель, як Російська Федерація. У нас швидше вийде Російська Федерація, аніж Швейцарська конфедерація. Тобто нема нічого доброго в цій ідеї.

Як повідомляли ”Вікна”, також письменник із Івано-Франківська вважає, що Янукович з Партією регіонів перетворився на “несподіване благо” для України.