"Прикарпатським" біженцям потрібна допомога


На Прикарпаття продовжують прибувати люди з Криму та південно-східних регіонів. За інформацією обласного координаційного штабу з надання допомоги населенню під час надзвичайних ситуацій, на ранок вівторка, 15 квітня, в області перебували 227 біженців (135 дорослих, решта – діти). Але дані, кажуть у штабі, постійно змінюються – одні повертаються, інші приїжджають. Через останні події на сході України їх може бути більше.

Штаб працює в обласній «Просвіті» – всі, хто хоче помогти чи потребує допомоги, мають звертатися туди. Тут є представники кількох державних структур – освіти, медицини, служби зайнятості, міграційної служби, просто волонтери. Рух тут завжди – з одного боку по телефону з’ясовують, кого де зустріти, з іншого – чути як розбираються у пошуках роботи.

Як каже волонтер штабу Галини Гринюк, за день можуть приймати до трьох нових людей, а питань з тими, що прибули, – не злічити. І вже зараз не вистачає харчів. 

«У перші дні наші люди несли дуже багато, був безперервний потік, – розповідає волонтер. – А зараз трішки пішло на спад, але й донині приходять, питають, що треба, особливо щодо одягу та взуття».

А от якраз щодо речей – дефіциту нема. У «Просвіті» зібрався чималий запас одягу та взуття, і дорослого, дитячого. «Тому ми виробили таку систему: людина телефонує на гарячу лінію, якщо речі, які вона пропонує, потрібні зразу, то приносить, – каже Галина, – якщо ж ні, то пишемо, які це речі, й за потребою просимо принести».

Найбільшою проблемою нині є харчі, особливо для діток. Потрібні молочні та кисломолочні продукти, дитяче харчування, можливо, хтось може помогти сухим молоком.

«Фруктів у нас вже давно немає, – говорить Гринюк, – навіть наших звичайних яблук, а, виявляється, кримчани їх люблять. Немає печива, а діти постійно просять».

Також потрібні овочі – особ­ливо цибуля та морква. Швидко розходяться і домашні закрутки (волонтери просять лиш не приносити гриби), а також різноманітні крупи – від рису, гречки до кукурудзянки. А ще консерви, чай, кава, сіль, цукор, сода.

Для дітей потрібне канцелярське приладдя – грубі зошити, фарби, олівці, фломастери. А ще дитяче ліжечко й постільна дитяча білизна.

Бракує і побутових речей – потрібні чайники на плитку або електричні, чайники для заварки, тепловентилятори, миски для прання, кружки, сковорідки, кухонні дошки, терки, товкачики. Загалом – елементарні побутові речі.

Усіх, хто може допомогти, просять звертатися на гарячу лінію. 

Телефони: 099 311 25 15, 067 341 11 60.

Репортер