"Прикарпатським" переселенцям не вистачає житла


На сході України тривають бойові дії і все більше людей тікають з окупованих територій. Щодня потік переселенців не зменшується, а навпаки збільшується.

Як повідомила кореспонденту «Бліц-Інфо» начальник відділу зв’язків з громадськістю Христина Перцович, на даний час на Прикарпатті проживає 944 переселенців з Донецької і Луганської областей, зокрема з них 279 з Автономної республіки Крим. І вони продовжують прибувати.

Тож актуальною залишається проблема із забезпеченням житлом переселенців. Спочатку приїжджих розселяють в готелі «Бандерштат», де вони можуть проживати близько місяця. Потім їм потрібно допомагати знайти житло. Зараз більшість з цих людей живуть в приватному секторі.  Проте зрозуміло, що прикарпатці не можуть  брати до себе на проживання переселенців назавжди. Крім того, у відділі зв’язків з громадськістю повідомляють, що на даний час ще немає механізму відшкодування витрат за проживання в приватному секторі. Наразі ці питання залишаються невирішеними.

Також існує проблема працевлаштування тих осіб, які приїжджають на Прикарпаття.

«На даний час 155 особам вже виплачена соціальна допомога та пенсії. Також на даний час працевлаштованими є 27 осіб, з них 13 осіб з Луганської і Донецької областей і 14 осіб з Криму», - повідомляє Христина Перцович.

Трапляється, що прикарпатці  обурюються випадками зловживань їхньою гостинністю з боку біженців. Також серед місцевого населення гостро стоїть питання щодо мобілізації переселенців-чоловіків. Частішають випадки, коли місцеві мешканці скаржаться на те, що прикарпатських хлопців та чоловіків мобілізовують, а переселенців зі сходу - ні.

Та дізнатись скільки ж на даний час в оболасті  перебуває чоловіків не вдалось. Христина Перцович пояснила, що в них є загальна інформація щодо кількості переселенців зареєстрованих на даний час, проте чіткого поділу на жінок та чоловіків немає. Але пані Перцович зауважила, що чоловіки зі східних областей на Прикарпаття не приїжджають. Натомість нам змогли надати інформацію про кількість дітей, інвалідів та людей похилого віку, переселених з південно-східної території країни.

«Приїжджають в основному жінки, зокрема матері з дітьми. Постійно проводиться відвідування тих сімей, дітей, які перебувають на території нашої області. Поки що проблем з влаштуванням дітей в садочки та школи не виникало На даний момент зареєстровано 332 дітей, зокрема 163 дошкільного віку і 169 шкільного віку. Зараз 17 дітей влаштовані в дошкільні навчальні заклади та 51 дитина влаштована в загальноосвітні навчальні заклади. За місцем тимчасового проживання з батьками перебувають 146 дітей дошкільного і 118 шкільного віку. Також зареєстровано 96 інвалідів та людей похилого віку», - зауважила начальник відділу зв’язків з громадськістю.