"Прикарпаттяобленерго" зібрало 22 кілограми батарейок


Результатом першого етапу акції «Батарейки, здавайтеся!», що тривав у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» впродовж 3 місяців, стали зібрані 22 кг хімічних елементів живлення. Відпрацьовані батарейки представник компанії Олександра Родик передала на переробку до ДП «Аргентум» (м.Львів)

Оголосивши гасло 2013 року «Ми обираємо зелену лінію – лінію життя!», у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» більше уваги звернули на питання утилізації відходів від діяльності компанії. Поряд з упорядкуванням виробничих процесів, виникла ініціатива збору батарейок самими працівниками. Були підготовлені відозви до енергетиків, обладнано зручні місця збору.

«Цікаво, що ініціатива швидко поширилися не лише у центральному офісі енергокомпанії, а й у філіях товариства, - розповідає керівник проекту з охорони навколишнього середовища у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Родик. - Сподіваємося, що на наступному етапі акції «Батарейки, здавайтеся!», яка вже стала постійною, ми зберемо і привеземо на переробку ще більше відпрацьованих матеріалів. Нам справді не байдужий стан довкілля. Цим пояснюються і наші ініціативи, і наша участь як корпоративного партнера у тематичній конференції».

Організаторами науково-практичної конференції «Утилізація відпрацьованих хімічних джерел струму» виступили Український Союз Промисловців та Підприємців і Державне підприємство «Арґентум». На зустріч до Львова приїхали представники наукових та дослідних інституцій, фахівці підприємств, що працюють на ринку вторинних ресурсів, представники громадських організацій та інших зацікавлених сторін з цілої України. Головні питання, які обговорювалися фахівцями, стосувалися правових засад та нормативного забезпечення утилізації відпрацьованих предметів ужитку, також теорії та практики організації їх збирання і логістики. Зокрема Тарас Когут, директор Інноваційного центру ДП «Арґентум», запропонував до обговорення моделі утилізації, технології збору, обробки і переробки хімічних джерел струму, застосування вторинних матеріалів, отриманих від утилізації батарейок. Також було розглянуто можливі алгоритми співпраці учасників ринку постачання і переробки відпрацьованих батарейок.

До речі, Державне підприємство «Арґентум» (м. Львів) приймає на переробку відпрацьовані батарейки усіх видів. Хімічні джерела струму приймаються на нульових умовах, тобто безоплатно. Налагоджена співпраця з активістами, які проводять збір на території низки регіонів України, також є домовленості з корпоративними партнерами. Від листопада 2011 року до 25 жовтня 2013 року було зібрано 6,270 тонни матеріалу усіх видів. Весь матеріал сортується та розподіляється за групами технологічності. Частина товару перероблена в лабораторно-промисловому режимі (деталі на сайті www.batare.com).

Довідка:

Для впровадження кращих практик з організації процесу «Охорона навколишнього середовища» у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» реалізується проект, метою якого є вивчення і адаптація вимог законодавства та досвіду діяльності інших компаній в галузі екології.  Енергетики ставлять собі за ціль виявити та звести до мінімуму ризики заподіювання підприємством негативного екологічного впливу. Також розробляється система управління екологічним знаннями, спрямована на підвищення екосвідомості співробітників.