Рівень доступності для населення Прикарпаття послуг охорони здоров’я


Традиційно у третю неділю червня в Україні вітають представників найбільш гуманної професії – медичних працівників, які завжди залишаються на сторожі людського життя.

 

Наприкінці 2012 року Головним управлінням статистики проведено опитування членів 309 домогосподарств області, які приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя, з метою дослідження питань, пов’язаних із доступністю для населення послуг охорони здоров’я та лікарських препаратів, повідомляє "Афіша Прикарпаття"Його результати розповсюджено на всі домогосподарства Івано-Франківщини. За отриманими даними, у 2012 році на Прикарпатті майже у кожному домогосподарстві хоча б один із членів упродовж року потребував медичної допомоги чи придбання ліків та медичного обладнання. З них 22,5% не змогли отримати необхідні послуги з охорони здоров’я, переважно через занадто високу їх вартість.


Слід зазначити, що за останні три роки скоротилася частка родин, хворі члени яких потребували, але не змогли отримати лікування у стаціонарі. Зокрема, якщо у 2010 році така ситуація склалася у 22,3% домогосподарств області, то у 2012 році – у 14,3%. Дещо змінилися за цей період і основні причини вимушеної відмови від належного лікування. Якщо у 2010 році єдиною причиною була вказана занадто висока вартість лікування, то вже у 2012 році – крім цієї, була ще зазначена відсутність відділення потрібного профілю (8,8% домогосподарств).