Роботодавці Франківщини стурбовані, що безробіття стає професією


Прикарпатські роботодавці стикнулись з проблемою кадрового дефіциту. Втім, окрім трудової міграції, що спустошує міста та села України, є ще одна дуже негативна тенденція. Безробіття наразі перетворилося на професію.

Про це йшлося на спільному засіданні Івано-Франківської обласної ради роботодавців та ради роботодавців при обласному центрі зайнятості.

Люди надають перевагу не офіційному працевлаштуванню, а статусу безробітного з досить непоганими виплатами від держави. Більше того, місцеві роботодавці кажуть, що навіть на дуже конкурентну офіційну зарплату потенційні робітники не погоджуються, бо не хочуть втратити державні льготи для малозабезпечених. Проте відверто просять про зарплатню "у конверті".

Вихід із ситуації бачать наступний. Компенсація від держави має надаватися напряму роботодавцю на оплату праці зареєстрованих безробітних, працевлаштованих за направленням державної служби зайнятості та на створення для них додаткових робочих місць.

Тож об'єднання роботодавців Івано-Франківщини звернулося до ФРУ з проханням підтримати цю ініціативу та ініціювати внесення відповідних змін до законів "Про зайнятість населення" та "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Водночас, гендиректор ФРУ Руслан Іллічов зазначив, що ця проблема є дуже гострою для всієї країни.

Не менш важливим є питання підготовки кадрів, які б відповідали потребам ринку праці.