Родина Пантазі з Франківська просить допомоги поставити сина на ноги


Після народження третього сина лікарі сказали подружжю Пантазі з Івано-Франківська, що він не зможе навіть сидіти. Але ті не опустили руки. Ба більше, надихають боротися інших.

Нині Радомиру дев’ять років. І він може пересуватись – за допомогою ортезів і ходунців. Та щоб результати в дитини були кращими, потрібна реабілітація за кордоном, пише Репортер.

Пластмасові колготи

Зараз Радомир з мамою Вікторією у Харкові, в інституті протезування, ортезування та відновлення працездатності. Розмовляємо з ними телефоном.

Пані Вікторія каже, їздять сюди, відколи Радомиру виповнилося три роки. Зараз для нього роблять нові ортези. «Такі пластмасові ніжки, з допомогою яких він може пересуватися. Це як зовнішній скелет, як взуття, як пластмасові колготи», – намагається пояснити жінка.

Ходити самостійно Радомир не може. У нього вроджене захворювання – Spina Bifidа, що означає «розщеплений хребет» або спинномозкова кила. До того ж у дитини гідроцефалія та епілепсія.

Вперше хлопчика прооперували на десятий день після народження. Мав на спині пухлину в цілий лимон. Після всіх обстежень, лікувань, оперувань, медики повідомили, що дитина не зможе навіть сидіти.

Але зараз Радомир тримається за стіни, меблі й таки крокує за допомогою ходунців. Якщо двоє дорослих ведуть його за руки, а на ортези надіті штани, то й не помітно, що дитина якось відрізняється від інших.

Та все, що він може та вміє, – результат щоденної кропіткої праці мами. У телефоні чути, як вона посміхається: недавно син навчився тримати рівновагу – це досягнення.

Аби не опускали рук

Кілька років тому Вікторія почала вести в інтернеті відеоканал – публікує там заняття з Радомиром.Серед безлічі відеосюжетів там лише з реабілітацією – 50, аби інші батьки, у кого діти з таким діагнозом, бачили, знали, надихалися.

На тих відео її Радомир щасливий…

«Радічка, перестань співати. Я з тьотьою розмовляю, – Вікторія перепрошує, бо хлопчик вирішив привернути увагу до себе. – Співає у нас трьома мовами – українською, англійською та російською. Дуже любить робити це на публіку та у найменш вдалі моменти».

На її каналі зараз 1500 підписників. Пишуть звідусіль: запитують, радяться, дякують.

За словами Вікторії, в Україні таких дітей з кожним роком стає більше. У групі їх 250 мам.

«Тому я й веду цей канал для них, – говорить Вікторія. – У кого дітки ще маленькі і вони бачать мого сина, це не дає їм опускати рук. Вони бачать, що є перспектива, що треба боротися і працювати, працювати».

Навчити маму

Реабілітації, яку Радомир проходить в Україні, все одно замало. Крім того, після двох операцій тазові кістки й суглоби хлопчика сформувались неправильно. Потрібна реабілітація за кордоном, в Україні цього не роблять.

Вікторія знайшла реабілітаційний центр з 20-річним досвідом унікальної методики в Канаді. Там вчать тіло робити ті рухи, які воно ніколи не вміло робити.

За словами Вікторії, найбільший плюс у тому, що водночас канадці вчать і батьків, аби ті потім працювали з дитиною вдома. Такого вона ніде не бачила.

«Наприклад, у Чехії теж є прекрасний реабілітаційний центр для спинальників, – говорить жінка. – По цінах майже те саме – два тижні за 7000 євро. Але там я буду сидіти в холі й дивитися телевізор, поки реабілітологи працюватимуть з моєю дитиною. Може, щось і допоможуть, але я не зможу відтворити це вдома. Треба їхати кожні півроку. А де взяти стільки грошей?».

Тому Вікторія й хоче з Радомиром саме в Канаду. Каже, хочуть поїхати раз, аби результат був якісним і надовго. Хоче потім також знімати й викладати відео з уроками, допомагати іншим.

«У нас такий діагноз, що інформацію збираємо по краплинах, – говорить Вікторія. – Хто де був, що робив, що кому допомогло».

З центром Пантазі вже списалися. Там чекають Радомира з мамою, але все впирається в гроші. Курс реабілітації вартує 15000 доларів, ще стільки ж потрібно на житло, харчування та перельоти в обидва боки.

«Сума неймовірна, але світ великий, де є багато добрих людей, – говорить Вікторія. – Надіємося, що зберемо. Але зараз ми не сидимо. Нині в Харкові, потім приїдемо додому, будемо працювати там. У мене вдома не дім, а спортзал. У нас і орбітрек, і бігова доріжка, різні ходунці й інші тренажери».

Хвалимо кожен крок

Мама розписала Радомирові домашню реабілітацію чи не по годинах. У них діють спеціальні правила. Наприклад, якщо він хоче пограти на планшеті, то грає стоячи. Хоче подивитися мультик – займається на орбітреку й так дивиться.

Каже, буде тепло – поставлять у дворі басейн, будуть плавати, бо це дуже корисно.

Крім того, тричі на тиждень приходить реабілітолог, раз на тиждень їдуть на масаж. Радомир на домашній формі навчання, то приходить і вчитель. Багато займається й сама Вікторія.

«Бувають моменти, коли він питає: «Коли зможу бігати, на ковзанах їздити, у футбол грати?» – говорить мама. – Навчимося і будеш! Він знає, що треба попрацювати. Всьому, що він робить – ми дуже радіємо. Кожному його кроку, кожній фразі: «Мамо, я сам». Чудово! В тебе все вийде. Молодець. Я в тебе вірю, ти сильний, ти зможеш. Хвалимо за кожен крок».

У Радомира є двоє старших братів. І він легко знаходить мову з будь-ким на вулиці.

«Суспільство в нас поки що не готове до таких дітей, – каже Вікторія. – Дорослі починають плакати: «О як ти це витримуєш? Як ви з цим живете?». Діти показують пальцем. Тут, у лікарні, значно легше, бо багато таких, як він. Хтось в ортезах, з ходунцями пересувається, хтось на візку. І в лови ганяють. На коридорі іноді такий гам! Він розуміє, що не один такий. Тут він не ставить питань: «А чому?».

Сьогодні Вікторія з Радомиром збираються в еко-парк годувати кіз, овечок. На середу у них запланований зоопарк. Кожного разу, коли вони в Харкові, – йдуть туди. Радомиру там дуже подобається, особли­во слони.

«О, а ще тигри й леви. Чекайте, він вже всіх тварин перераховує, – сміється мама. – А ще Радомиру дуже подобаються коні. Фігурки коней завжди возить з собою».

Реквізити для наданнядопомоги Радомиру:
Карта ПриватБанк 4149 6293 0038 6836
Пантазі Вікторія

Для тих хто живе за кордоном сторінка допомоги https://www.gofundme.com/35bhr3-help-in-treatment-and-rehabilitation#

Можна допомогти через систему paysendhttps://paysend.com/?lang=ru

Для допомоги в доларах 5168 7422 0513 8054
PANTAZI VIKTORIIA

BENEFICIARY: PANTAZI VIKTORIIA index 76018, Ukraine,areaIvano-Frankivska,cityIvano-Frankivsk,street
Hrushevskoho,building 40,flat 3
ACCOUNT: 5168742205138054
BANK OF BENEFICIARY: PRIVATBANK, 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE
SWIFT CODE/BIC: PBANUA2X
CORRESPONDENT ACCOUNT: 0011000080
INTERMEDIARY BANK: JP MORGAN CHASE BANK
SWIFT CODE/BIC: CHASUS33
IBAN: UA553052990005168742205138054