Рогатин: відвідуємо місто Роксолани і десятка церков


В Івано-Франківській області розташоване невелике містечко Рогатин. Цей населений пункт є одним з найстаріших міст регіону, він внесений до списку історичних поселень.

Саме Рогатин вважають батьківщиною Роксолани, дівчини, яка волею долі опинилася в турецькому полоні, а після зуміла стати дружиною султана. Прогулянка Рогатином сподобається цінителям міської архітектури XVIII століття, а також тим, хто любить досліджувати старовинні церкви. Навіщо варто відвідати Рогатин, і що в ньому побачити - читай в матеріалі tochka.net.

Трохи історії

Перші згадки про місто датуються 1187 роком, хоча, згідно з даними істориків, перші поселення на території сучасного міста були ще в епоху палеоліту і бронзи. До речі, цікавим є походження назви міста. Існує кілька версій: згідно з однією з них, на цьому місці княжич Рога побудував місто (тин), таким чином, виходить слово Рога-тин. До XIV століття містом володів рід Рогатинських, після населений пункт перейшов під владу Польщі. У XVI столітті місто стало ремісничим і торговим центром Галичини. На території Рогатина в різний час проживали представники різних національностей, в місті існувала велика єврейська громада, також в містечко приїжджають вклонитися пам'яті своїх предків поляки, австрійці та німці. На території міста збереглося безліч братських могил та меморіальних комплексів.

Що дивитися в Рогатині

У місті Роксолани, одному з найбільш колись багатонаціональних міст регіону, можна влаштувати паломницький тур, оскільки тут збереглося більше 10-ти церков. Також цікавий і Рогатинський район. Так, за 20 км від Рогатина розташовується село Приозерне, в яке може здивувати навіть бувалих туристів дивовижною садибою.

Церква Святого Духа. 

Чудовим зразком галицької школи монументально-декоративного мистецтва XVI - XVII століть є старовинний дерев'яний храм Зіслання Святого Духа. Церква тризрубна, з високим центральним зрубом. Із заходу неї примикає триярусна дзвіниця. В інтер'єрі зберігся красивий п'ятиярусний ренесансно-баррочний іконостас роботи львівських майстрів XVII століття. У 1885 році його реставрував львівський художник Ю. Макаревич. Підземний хід веде з храму до розташованої неподалік оборонної Різдвяної церкви. Церква Святого Духа входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Також вважається, що саме в цій церкві служив священиком Лісовський, батько Роксолани.

Світлина від Український журнал.

Костел Св. Миколая

Ще одним старовинним храмом Рогатина є католицький костел Св. Миколая. Він був зведений в центрі Рогатина в XV столітті на місці дерев'яного храму. Крім релігійного призначення храм виконував роль кріпосної вежі під час нападу турків і татар, про це свідчать бійниці на дзвіниці. Будівля була побудована в стилі готики і ренесансу. У радянський період в храмі розташовувався склад, а потім краєзнавчий музей. Після незалежності України храм був освячений як костел Св. Анни.

Світлина від Nelja  Chrinenko.

Пам'ятник Роксолані.

 Рогатин вважають батьківщиною дівчини, яку захопили в полон турки, а після продали як подарунок султану, надалі вона стала його дружиною. Йдеться звичайно про Роксолану. Щоб вшанувати пам'ять своєї відомої землячки в Рогатині встановили їй пам'ятник, а також її ім'ям назвали площу міста.

Світлина від Цей день в історії.

Садиба Реїв. 

У Рогатинському районі в селі Приозерне є дивовижна садиба. У 1880 році представниця графського роду Реїв Вільгельміна наказала розібрати старий палац і на його місці звести новий. Спроектував садибу відомий львівський архітектор Юліан Захаревич. Її оточував ландшафтний парк з платанами площею близько 8 га. На даний момент садиба перебуває в поганому стані.

Результат пошуку зображень за запитом